h

Schimmelwoningen worden niet langer meer geaccepteerd in Den Bosch!

14 november 2018

Schimmelwoningen worden niet langer meer geaccepteerd in Den Bosch!

Foto: Richard van Dok / SP

De SP in Den Bosch heeft een groot succes behaald. De gemeente gaat er bij woningbouwcorporaties op aandringen dat zij al hun huurders gaan vragen of zij last van schimmel, vocht en/of tocht hebben. Dit gaat om ongeveer 22.000 huurhuizen. Ook moeten corporaties bij klachten samen met bewoners een plan van aanpak opstellen. Opvallend is dat GroenLinks, Rosmalens Belang en D66 dit voorstel van de SP niet steunden.

Foto: Richard van Dok / SP

Blij is Bram van Boven, fractievoorzitter van de SP in de Bossche gemeenteraad. De aanpak van schimmelwoningen wordt gemeentebreed opgepakt. ‘Heel blij ben ik, de meerderheid ziet gelukkig in dat dit niet langer kan. Als je van huurders hoort dat ze er ook gezondheidsklachten door krijgen, dan staat ook de volksgezondheid onder druk.’

Het begon allemaal in april, toen bewoners zich bij de SP meldden met de schimmelklachten en dat corporatie Zayaz hier niks aan deed. Bewoners en de SP zijn deur-aan-deur gegaan om de klachten te inventariseren die huurders hebben. Het resultaat is in een zwartboek op 14 september bij Zayaz aangeboden.

‘De helft van de door bewoners onderzochte huizen hebben last van schimmel, vocht en tocht. Daarom is het zo belangrijk om duidelijk te krijgen hoe deze problemen in de hele gemeente zijn. Het speelt in meerdere buurten weten we van meldingen uit andere buurten. Daarom pleitten we voor een gemeentelijke aanpak,’ aldus Van Boven.

Van Boven liet tijdens de stemmingen van de voorstellen nog 2 foto’s zien van schimmel in de huizen. Ook toonde Van Boven een astma inhaler, om nog maar eens duidelijk te maken dat huurders door hun ongezonde huizen medicijnen moeten gebruiken. Dit leek VVD en CDA over de streep te trekken.

Dit was nodig volgens Van Boven: ‘De raad moest inzien dat het niet zomaar een probleempje is. Daarom heb ik het zichtbaar gemaakt en laten zijn wat de gevolgen zijn van deze ongezonde huizen.’

Ook bewoonster Khadija is blij dat dit voorstel van de SP is aangenomen: ‘Het voelt als een soort erkenning. Wij, bewoners, probeerden al lange tijd een afspraak te maken met Wethouder volkshuisvesting Geers, maar de boot werd afgehouden. Bij Zayaz kwamen we er niet doorheen, dus hoopten we op de hulp van de gemeente. Helaas… Gelukkig zijn we samen met de SP in actie gekomen en lijkt er nu echt iets te veranderen.’

Foto: Richard van Dok / SP

Opvallend was dat partijen die de mond vol hebben over ‘gezond,‘schone lucht en gezondheid’, Rosmalens Belang, D66 en GroenLinks, tegen hebben gestemd. Zij vinden het vooral een taak van de corporaties.

In de pers:

 

Reactie toevoegen

U bent hier