h

SP stelt vragen aan minister De Jonge over het Citadelhofje

16 februari 2023

SP stelt vragen aan minister De Jonge over het Citadelhofje

Foto: SP Den Bosch

Sandra Beckerman, Tweede Kamerlid voor de SP, heeft minister De Jonge vragen gesteld over het Citadelhofje. Het bekende hofje aan de Citadellaan, dat moet verdwijnen voor de nieuwbouw van het Design Museum. Beckerman sprak ook tijdens de opening van Museum Citadelhof op 28 januari, eerder dit jaar.

Beckerman sprak een aantal bewoners tijdens de opening van Museum Citadelhof. Ze kreeg te horen hoe de mensen hier samenleven en wat dit vooruitzicht met hen doet. ‘Het is keer op keer zo wrang te moeten horen dat huurders moeten wijken voor prestigieuze projecten zoals hier met het Design Museum. Je hoeft niet eens moeite te doen om te zien hoe mooi dit stukje in Den Bosch is. Ik ben een trotse Groningse, maar begrijp direct dat dit hofje zo veel mensen aan het hart gaat. Daarbij vind ik het onbegrijpelijk dat in een wooncrisis goede huizen moeten worden gesloopt. Je sloopt dan niet alleen huizen, maar ook de gemeenschap.’

Beckerman wil onder andere van minister De Jonge weten of hij vindt dat de komst van een nieuw museum belangrijker is dan behoorlijke huisvesting van de bewoners. Ook stelt Beckerman de vraag aan minister De Jonge wat hij er van vindt dat wethouder Van der Geld zelf ook aangeeft dat er niet duidelijk genoeg is gecommuniceerd.

  Over de zeggenschap van huurders trekt      Beckerman de parallel met de Tweebosbuurt in Rotterdam, de wijk Jericho in Amersfoort en de Peperstraat in Zaandam. ‘Ook hier ontbreekt het aan zeggenschap van huurders, dat zien we helaas te vaak. Het geeft je dat gevoel dat huurders er niet echt toe doen in ogen van de overheid. Een overheid die toch al de naam heeft haar inwoners het lastig te maken.’

Ook ziet Beckerman overeenkomsten met Rotterdam op het gebied van cultuurhistorische waarden. Daar zijn ook tal van huizen gesloopt die -voor Rotterdammers- van betekenis waren. ‘Laten we hopen dat wethouder Van der Geld in Den Bosch niet dezelfde fout maakt, door deze huizen te slopen. Ze zijn voor veel mensen meer dan alleen een groepje huizen, ze zijn een onmiskenbaar onderdeel van de stad Den Bosch. Dat blijkt wel uit de bijna 1800 steunbetuigingen die binnen zijn gekozen bij sp.nl/redhetcitadelhofje’.

Voor Beckerman is het meer dan alleen het Citadelhofje. Ze vertelt: ‘Hiermee wordt ook de geschiedenis van onze volkshuisvesting gesloopt, terwijl we die juist weer moeten opbouwen. Wonen is immers een grondrecht!’

Raadslid van de Bossche SP, Cecile Visscher is blij met de vragen van Beckerman: ‘Het is goed dat er vragen worden gesteld aan de minister. Het speelt namelijk niet alleen in Den Bosch, maar op zoveel meer plaatsen. Hopelijk draagt dit bij aan het afzien van deze megalomane plannen.’

PDF icon vragen_citadelhof_aan_minister.pdf

Reactie toevoegen

U bent hier