h

SP overhandigt met 't Zand bewoners woningzwartboek aan Zayaz

13 januari 2023

SP overhandigt met 't Zand bewoners woningzwartboek aan Zayaz

Foto: SP

De stromende regen weerhield de bewoners van de st Maartenstraat en st Lucasstraat uit de buurt 't Zand er niet van om gezamenlijk hun zwartboek over de slechte staat van hun woningen te overhandigen aan Zayaz. Bewoonster Rianne uitte haar wanhoop over haar schimmelwoning: 'ik ben ontzettend moe, eigenlijk wil ik er niet eens meer wonen.'. 

SP Den Bosch voorzitter Sander van Hasselt vertelt hoe de SP in actie kwam met de bewoners: 'we zijn na een melding van schimmel samen met enkele bewoners de deuren langs gegaan. De problemen waren zo erg dat we met bewoners tijdens een vervolgbijeenkomst besloten hebben om een zwartboek op te stellen'.

Bewoner Ed van het actiecomité: 'het is eigenlijk triest dat het zover heeft moeten komen om een zwartboek aan te bieden om jullie aan te sporen ons serieus te nemen en het achterstallige onderhoud op te pakken'.

Bewoonster Rianne vertelt verder: 'ik kamp al jaren met gezondheidsklachten. Burn-out. Ik ben zo moe dat ik mijn werk niet eens meer kan doen. Ik wil echt dat er iets gedaan wordt.

Hierna liet Rianne haar 10 jarige strijd tegen vocht en schimmel zien in haar woning. Nu was het verwijderen van zwarte schimmel in hun voorraad berging aan de beurt. De koelkast en voorraadstellages waren uit de berging naar de woonkamer verplaatst om de schimmel te kunnen verwijderen.

Elke keer als een ruimte schoongemaakt is keert de schimmel naar verloop van tijd weer terug. Regelmatig is ze dan ook wel met het verwijderen van schimmel uit een andere ruimte bezig. Ook de slaapkamer is wel eens ontruimd waarbij ze dan in de woonkamer slaapt.

Afsluitend ging het actiecomité  van bewoners en SP met Zayaz en Farent in gesprek om het zwartboek met daarin de eisen van de bewoners te bespreken.

De bewoners eisen:

 • erken onze problemen
 • kom met een concreet plan van aanpak
 • huurverlaging totdat problemen opgelost zijn

Uit CBS statistieken blijkt dat deze woningen het hoogste gasverbruik van de gemeente hebben. Hierdoor zijn de kosten enorm. Een bewoonster gaf aan dat ze ook al geen energietoeslag krijgt omdat ze 10 Euro boven de inkomensgrens voor toekenning zit.

Uitspraken en foto's van bewoners uit het zwartboek:

 • ook bijkeuken zit nog vol schimmel 
 • meneer slaapt met muts op en ligt onder 4 dekbedden/dekens
 • het rubber is helemaal vergaan, resultaat een enorme kier 
 • op eigen kosten opgeknapt en vervangen, nu al weer aangetast.
 • er is over flinke scheur in het oude schilderwerk heen geschilderd
 • deze scheur loopt van boven naar beneden en is 2 tot 4 cm breed
 • stukken vallen uit de muur wanneer voordeur te hard dicht valt 
 • ik voel kou door muren naar binnen trekken en ik voel tocht in huis 
 • ik vermoed dat er her en der behoorlijke koude lekken zijn
 • uur verwarmen voor 18 graden, verwarming uit: binnen uur 15 graden
 • kruipruimte is volgestort met bouwpuin om rotte balken te stutten
 • Zayaz verzocht berging schimmelvrij te maken; Zayaz weigerde dit 
 • 7 maanden lang heb ik mijn slaapkamerraam niet dicht kunnen doen 

zie ook verslag door DTV nieuws: 

Bewoners ’t Zand staan op tegen woningcorporatie Zayaz

Reactie toevoegen

U bent hier