h

Reactie op Weener XL misstanden artikel in Brabants Dagblad

8 januari 2023

Reactie op Weener XL misstanden artikel in Brabants Dagblad

Op zaterdag 7 januari verscheen een artikel van maar liefst 5 pagina’s in het Brabants Dagblad over de misstanden bij Weener XL. Dit is een stukje indrukwekkende onderzoeksjournalistiek geweest waarbij veel gebeurtenissen eindelijk in de openbaarheid zijn gekomen. De SP gemeentefractie heeft onderstaande brief naar de gemeente gestuurd:

De feiten die in het artikel worden benoemd zijn vreselijk om te lezen. Medewerkers van Weener XL worden structureel onder druk gezet, uitgescholden en vernederd. Het beleid van Weener gaat in sommige gevallen zelfs ten koste van de geestelijke en lichamelijke gezondheid  van de mensen die daar werken. De slachtoffers van Weener XL verdienen erkenning van hun leed en alle zeilen moeten worden bijgezet om de misstanden daar per direct te stoppen.

Hoe misselijkmakend de feiten in dit artikel ook waren, voor ons stond er helaas weinig verrassends in. Ons voormalig raadslid Ans Lokhoff heeft jarenlang aandacht gevraagd voor de situatie bij Weener. Hier stond zij te vaak alleen in. Voor haar inzet voor de medewerkers van Weener XL werd Ans vaak niet serieus genomen, of zelfs belachelijk gemaakt door het college en raadsleden van andere partijen. Zij werd er van beschuldigd een hetze te voeren tegen de Weener XL. Nu worden haar zorgen en signalen dus bevestigd.

Het voelt zeker niet als een overwinning om over deze dingen nu gelijk te krijgen. Het is een buitengewoon verdrietige gang van zaken geweest met alleen maar verliezers, vooral voor de slachtoffers zelf. 

De signalen van de giftige werksfeer waren bekend bij de verantwoordelijken, of hadden dat moeten zijn. Het artikel in het Brabants Dagblad bevestigt dit nogmaals. Toch zijn deze signalen jarenlang ontkend en achtergehouden. Dit is zeer ernstig. Wat de beweegredenen hiervoor ook mogen zijn geweest, het borgen van een veilige werksfeer voor de medewerkers stond niet centraal in het beleid. 

De mensen die hiervoor verantwoordelijk zijn geweest moeten zich hardop afvragen of, na alles wat er is gebeurd, hun positie nog houdbaar is. 

De eerste prioriteit van iedereen binnen de gemeentelijke organisatie moet nu zijn dat de misstanden stoppen. Het heeft te lang geduurd. Wij verwachten dat het college op korte termijn, uiterlijk voor vrijdag 13 januari, een reactie geeft op de gebeurtenissen en het artikel en met een plan komt om de situatie direct te verbeteren.

Namens SP ’s-Hertogenbosch
Bram Roovers (Fractievoorzitter)
Cecile Visscher (Raadslid)

Reacties

Al 8 jaar ben ik er weg, bij Weener XL, met wederzijds goedkeuren ontslag genomen/gekregen, ziek uit dienst, een geval voor het UWV, waar ik nog 3 jaar heb moeten vechten, om rust te krijgen, volledig afgekeurd met diagnose PTTS, en vele, vele lichamelijke klachten, sinds ik met Ans hierover gesproken heb, spookt het weer in mijn hoofd rond, er veranderd daar nooit iets, daarvoor zijn er teveel mensen corrupt, en niet alleen bij de Weener, ook op het stadhuis, en bij het UWV, dat is mijn mening.

Reactie toevoegen

U bent hier