h

Eindelijk maatwerk schuldsanering voor jongeren!

15 juni 2017

Eindelijk maatwerk schuldsanering voor jongeren!

12 juni j.l. heeft de SP fractie samen met GroenLinks een motie ingediend om maatwerk te vragen voor jongeren die in de schulden zitten.

Het doel is dat de gemeente de schulden overneemt om zo erger te voorkomen. Ans Lokhoff, raadslid voor de SP legt het uit: ‘Als je als jongere in de schulden terecht komt, loop je een groot risico dat het door stapeling van kosten een te grote schuldenberg wordt, waar je niet meer vanaf komt. Als de gemeente deze schulden tijdelijk overneemt bied je jongeren wat ruimte om de boel op orde te krijgen.’

‘Uiteraard is dit niet eindeloos’, vervolgt Lokhoff, ‘terwijl de gemeente onderhandelt met schuldeisers en met jongeren regelt dat de restschuld in 5 jaar rentevrij moet worden terugbetaald, werken jongeren aan hun toekomst met hulp van schuldhulpverlening.’

Lokhoff is blij dat de motie is aangenomen:’ Ik ben heel blij dat we jongeren met een schijnbare uitzichtloze situatie toch weer hoop kunnen bieden op een mooie toekomst!’

Geen steun voor SP plannen om mensen in armoede te helpen

De SP wil graag dat het voor inwoners die in armoede leven makkelijker wordt om toeslagen/tegemoetkomingen waar ze recht op hebben aan te vragen. Gewoon alles in één duidelijk formulier i.p.v. per toeslag/tegemoetkoming. Ans Lokhoff vertelt waarom: ‘Zo verklein je de kans dat mensen toeslagen waar ze recht op hebben laten liggen, het is nu vaak een wirwar waar je voor in aanmerking komt en wat je daarvoor moet invullen aan formulieren.’ Helaas was de SP de enige die dit een goed idee vindt.

‘Ook wilden we graag duidelijk vastleggen dat geld dat vanuit het Rijk aan de gemeente beschikbaar wordt gesteld om armoede de kop in te drukken, ook daadwerkelijk te labelen voor armoedebestrijding,’ gaat Lokhoff verder over armoedebestrijding. ‘Helaas zijn we ook hierin de enige in de Bossche raad,’ zo besluit Lokhoff.

SP de enige die transparantie wil over WeenerXL

De SP fractie in Den Bosch wil graag weten wat de inkomsten zijn bij WeenerXL en wat en hoe het geld precies besteed wordt. Voor de SP is dit belangrijk om te weten, want het college wil graag voor €1,8 miljoen investeren in het gebouw van de Weene XL. Ans Lokhoff diende een motie in om het verdienmodel boven tafel te krijgen: ’Uiteraard verdienen de werknemers bij WeenerXL optimale omstandigheden, maar als we inzichtelijk hebben wat het verdienmodel is, kunnen we beter beoordelen of die €1,8 een miljoen goede investering is. Het is veel geld dat misschien ook deels anders besteed kan worden als blijkt dat WeenerXL genoeg inkomsten heeft.’

Geen enkele andere partij stemde voor dit verzoek.

Tenslotte wilde de SP graag een inventarisatie van de sociale culturele instellingen en wijkgebouwen. Veel van deze gebouwen zijn in belabberde staat. ‘We wilden graag dat het college zou inventariseren welke gebouwen er opgeknapt moeten worden en wat daar voor moet gebeuren, helaas zijn we de enige partij die dit wil,’ aldus Ans Lokhoff van de Bossche SP fractie.

Lees ook het artikel in het Brabants Dagblad

Reactie toevoegen

U bent hier