h

SP grijpt in; zonnepanelen bewoners ‘De Muntel’ moeten kunnen blijven

18 april 2024

SP grijpt in; zonnepanelen bewoners ‘De Muntel’ moeten kunnen blijven

Foto: SP Den Bosch

Op 15 april viel er in het Brabants Dagblad een artikel te lezen over zonnepanelen die weer van daken gehaald moeten worden in de wijk ‘De Muntel’. In totaal gaat het om 140 panelen op de huizen in de Busschietersstraat en aan het Rietpolderplein. De bewoners namen hun aandeel in de energietransitie en verlaagden zo hun energierekening. Dat dreigde te moeten worden teruggedraaid. En dat allemaal om dat alle huizen in de wijk als een ‘rijksbeschermd stadsgezicht’ zijn bestempeld. Ook de jaren ’70 huizen waar het nu om gaat. Dankzij de SP mogen de panelen vooralsnog blijven liggen.

Bram Roovers, fractievoorzitter van de lokale SP, fietste meteen naar de betreffende straten toen hij het artikel had gelezen. Daar heeft hij met verschillende bewoners gepraat. Roovers snapt dat bewoners hier niks van begrijpen. ‘Huurders besparen op deze manier mooi op hun energierekening, dragen bij aan de opwekking van duurzame energie… en dan dit. In sommige gevallen liggen de panelen er al 2 jaar! Mensen zijn overgestapt naar koken op inductie, hebben daar nieuwe pannen voor gekocht… je hoopt dat dit een grap is. Dit kun je toch niet maken, hoe zorg je dan nog voor draagvlak voor de energietransitie?!’, vraagt Roovers zich hardop af.

Wat de SP betreft is dit niet uit te leggen. Niet in het kader van de energietransitie, noch op het gebied van beschermde stadsgezichten. Roovers hierover: ‘Een paar 100 meter verderop staat het Citadelhofje, al meer dan 100 jaar oud, dat wordt bedreigd met sloop voor mogelijk een nieuw Design Museum. Dat hofje is niet beschermd niks, en Brabant Wonen zegt ze te willen slopen omdat ze niet te verduurzamen zijn. Deze huizen hier, uit de jaren ’70 mogen geen zonnepanelen vanwege beschermd stadsgezicht… Wie kan mij en de Bosschenaren dit uitleggen?’

De SP fractie heeft gelijk vragen gesteld aan het college. ‘Ik ben heel blij dat de panelen vooralsnog mogen blijven liggen en dat we het initiatief hebben genomen om deze regels bij te sturen, want zo behouden we draagvlak voor de energietransitie,’ besluit Roovers.

Zie ook deze artikelen uit verschillende media:

Brabants Dagblad I

Brabants Dagblad II

Omroep Brabant

Reactie toevoegen

U bent hier