h

SP-succes, er komen meer sociale huurhuizen bij Brabantbad

8 maart 2024

SP-succes, er komen meer sociale huurhuizen bij Brabantbad

Foto: SP Den Bosch

Al jaren speelt de discussie wel of niet bouwen op de plek van voormalig Brabantbad bij het Prins Hendrikpark. De SP publiceerde vorige week nog hun opinie hierover: alleen bouwen als er echt flink sociaal wordt gebouwd. Een voorstel van de SP om nog een tweede toren, of een aanzienlijk deel daarvan te laten te verhuren door woningbouwcorporatie Zayaz, is aangenomen. Zo komen er meer betaalbare huizen en fors meer sociale huur bij.

In het bestaande voorstel stelde de wethouder een percentage van 25% sociale huur voor. Voor de Bossche SP was dit veel te weinig. ‘Als je er voor kiest om op een plek, zoals het Prins Hendrikpark, veel woningen te bouwen, dan moet je ook echt veel sociale huur bouwen,’ aldus fractievoorzitter van de SP, Bram Roovers. ‘Met een wachttijd van bijna 10 jaar op een sociaal huurhuis, kun je je voorstellen dat je aan kans als deze moet aanpakken. Zeker als je nagaat dat het percentage sociale huurhuizen de laatste jaren is gedaald.’

De SP was in het begin erg kritisch op het bouwen in het park. Roovers legt uit: ‘Als er 3 torens worden gebouwd en het maar gaat over 25% sociale huur, dan is dat veel te weinig. Dan dreigen het vooral weer huizen te worden voor mensen met een riant gevulde portemonnee, op een toplocatie. Nu ons voorstel is aangenomen, wordt er veel meer betaalbaar en sociaal gerealiseerd.’

Kleine slag om de arm moet er gemaakt worden, want de wethouder moet eerst nog met Zayaz en  projectontwikkelaar Hertogbouw om tafel. ‘We zijn blij dat een meerderheid van de gemeenteraad, tijdens de vergadering van 5 maart, het met ons eens is. Mocht het toch niet lukken, dan  blijven onze bezwaren staan, maar dan hebben we het wel geprobeerd,’ zo besluit Roovers.

Reactie toevoegen

U bent hier