h

Qu de Veer krijgt Zilveren Tomaat opgespeld bij afscheid

30 maart 2024

Qu de Veer krijgt Zilveren Tomaat opgespeld bij afscheid

Foto: SP Den Bosch

Na 41 jaar namen we vandaag afscheid van Qu de Veer als bestuurslid. Hij heeft zich decennialang haast onvermoeibaar ingezet voor de SP en de Zilveren Tomaat (de hoogste onderscheiding die een SP afdeling kan toekennen) die hij ontving is dan ook dik verdiend. Is het nu tijd voor andere dingen? Tuurlijk. Maar hij blijft een actief betrokken lid (want dat heeft hij ons zelf beloofd!).

Qu is dus jarenlang een bijzonder gewaardeerd algemeen bestuurslid geweest.

Hij is degene die er altijd bij is geweest als er posters geplakt moesten worden op de vrije plakplaatsen in verkiezingstijd. Hij heeft geklopt, aangebeld en misschien is hij wel degene die u overtuigd heeft lid te worden van onze mooie partij. Als je hem ziet, denk je meteen ‘O ja, natúúrlijk!!!’

Quirinus de Veer: voormalig afdelingsvoorzitter van de, sinds de samenvoeging van Den Bosch en Rosmalen niet meer bestaande, afdeling Rosmalen. Daarna algemeen bestuurslid van afdeling Den Bosch en runt tot op heden, samen met Ans Lokhoff, de Hulpdienst. Lid van de SP sinds 1977 en bestuurslid sinds 1983.

“Ja, toen werd er door Jan Marijnissen en Paul Peters een ledenavond georganiseerd in Rosmalen. Daar ben ik heengegaan. En er waren vijf leden. Toen hebben we afdeling Rosmalen opgezet.”

“Ik heb altijd al veel moeite gehad met hebzucht. Het altijd maar meer en meer en meer willen. De SP was, en is (!) de partij die mensen oproept om in actie te komen en gaat naast de mensen staan.”

“Mensen hebben niet in de gaten hoeveel macht ze hebben, hoeveel invloed ze kunnen uitoefenen. Denk maar eens terug aan het protest tegen Shell, toen ze een olieplatform in zee wilden en heel veel mensen het daar niet mee eens waren. Uit protest ging een heel grote groep mensen een week lang niet bij Shell tanken: dat platform ging mooi niet door.

Als mensen met een kleine uitkering, en dat zijn er een half miljoen in Nederland, een jaar lang met een groep naar het Binnenhof zouden gaan, iedereen één dag, dan zou Den Haag dat behoorlijk lastig vinden. Zó kunnen mensen zelf verandering teweeg brengen. En bij de SP willen we dát laten zien.”

Vanaf vandaag is Qu geen bestuurslid meer, maar daar houdt het niet bij op: hij wordt een belangrijk onderdeel van de te vernieuwen kadergroep.  Dus hij hoeft zich niet te vervelen…?

“Ik ga graag hardlopen, zwemmen, wandelen. Ik heb een tuin, dus tuinieren doe ik ook. En ik lees veel. Vooral autobiografieën; ik ben altijd geïnteresseerd in de motivatie van mensen. En dat kan van alles zijn: wat waren de beweegredenen van Gandhi? Waarom ging Cruijff voetballen? Waarom doet Elon Musk wat hij doet? Dat vind ik leuk.”

Voor alles wat je hebt bijgedragen, Qu, bedankt namens ons allemaal!!

Reactie toevoegen

U bent hier