h

Bewoners Citadelhofje voelen zich geschoffeerd, er is geen onderzoek naar verduurzaming van hun huizen

3 november 2023

Bewoners Citadelhofje voelen zich geschoffeerd, er is geen onderzoek naar verduurzaming van hun huizen

Foto: SP Den Bosch

Al van begin af aan strijden de bewoners van het Citadelhofje voor behoud van hun huizen. Eind 2022 lazen ze in de krant dat hun huis, hun thuis, mogelijk gesloopt zou moeten worden voor een nieuw Design Museum. Begin oktober viel dan de brief op de mat van woningbouwcorporatie Brabant Wonen, met de boodschap: we gaan uw huis slopen. Het zou lastig te verduurzamen zijn en gasloos maken zou onmogelijk zijn. Maar op basis waarvan???

‘Ik woon hier prima, heb het naar mijn zin, het was een droom om hier te kunnen dromen,’ zegt Cor Houet. ‘Nog aan het bijkomen van de brief, werd ik gevraagd door veel media of ik mijn zegje wilde doen voor de camera, of op de radio. Dat wilde ik wel, natuurlijk! Alles voor behoud van ons mooie hofje,’ zo vervolgt Houet.

In de items die daarna te zien en te horen waren kwam ook Brabant Wonen aan het woord. De woordvoerder van Brabant Wonen gaf aan dat de woningen heel lastig te verduurzamen zijn en gasloos maken zou onmogelijk zijn. In het interview met de Telegraaf  wordt zelfs gezegd: Deze huizen moeten weg, omdat we uiit onderzoek hebben gezien dat het niet mogelijk is om deze woningen technisch helemaal te renoveren en te verduurzamen naar de kwaliteit die wij eigenlijk willen.

Houet: ‘Nou, wij als bewoners, waren wel eens benieuwd. Zodoende hebben we een dag of 10 geleden een mail gestuurd met de vraag of we de gegevens konden krijgen waaruit dit blijkt. Een onderzoek zou mooi zijn. Hebben we meteen duidelijkheid waar we het over hebben.’

2 november kreeg Houet een reactie. Er blijkt helemaal geen onderzoek gedaan te zijn. Alles is gebaseerd op beschikbare informatie en data uit klachtenonderhoud, mutatieonderhoud, meerjarenonderhoudsplanning etc.

De reactie van Houet spreekt boekdelen: ‘Je mag toch verwachten, dat als verduurzamen als lastig wordt gezien, of misschien kostbaar, dat er iets aan ten grondslag ligt?  Ze nemen niet eens de moeite om te zien wat de mogelijkheden zijn. Daarbij, we hebben al driedubbelglas en extra isolatie. In ons gesprek met Brabant Wonen bleken ze dit al niet te weten. Ik word hier verdrietig van…en als ik me bedenk dat het gewoon voelt als ordinair handje-klap met de gemeente, word ik nog erg boos ook!’

Bram Roovers, fractievoorzitter van de lokale SP: ‘Ik begrijp Cor Houet z’n reactie heel goed. Het toont maar weer eens hoe gemakkelijk er met huurders wordt omgegaan. Ik kan me ook alles voorstellen bij zijn gevoel. Zeker ook als door Brabant Wonen begin oktober wordt gezegd dat ze dit nog nooit eerder hebben gedaan; een sloopbesluit nemen zonder concrete plannen. Eigenlijk is dit heel bizar te noemen.’

De bewoners blijven knokken. Zeker nu blijkt dat het gewoon heel dun is waar Brabant Wonen zich op baseert. ‘De SP staat gelukkig al aan onze kant, hopelijk gaan nu meer partijen bewegen en inzien dat je beter ten halve kunt keren, dan ten hele dwalen’, besluit Cor.

Reactie toevoegen

U bent hier