h

‘Deelname’ Citadelhofje aan Open Monumentendag 2023 daverend succes

11 september 2023

‘Deelname’ Citadelhofje aan Open Monumentendag 2023 daverend succes

Foto: SP Den Bosch

Afgelopen zaterdag 9 september veel mensen het Citadelhofje bezocht, tijdens Open Monumentendag. De bewoners en de Bossche SP hadden zelf het hofje toegevoegd aan de te bezoeken monumenten inclusief blauwe bewegwijzering. Het heeft geholpen! Heel veel mensen hebben een kijkje genomen op Citadellaan 34, bij ‘Tante’ Wil thuis.

‘Ik ben zowat door mijn koffie heen. Wat een mensen. Ik heb geen tijd gehad om even te zitten, zo druk was het. Ik denk dat ik wel 100 mensen gezien heb. Gelukkig kreeg ik hulp. Veel mensen waren erg benieuwd hoe het binnen is. Nou dat hebben ze nu mooi kunnen zien. Iedereen is toch verrast door de ruimte. Gelukkig zouden ze het allemaal zonde vinden als dit hofje gesloopt zou moeten worden voor een nieuw Design Museum’, steekt Tante Wil meteen van wal.

Tante Wil werd geholpen door haar dochter en overbuurvrouw Tunu. Ook Jente, bestuurslid bij de lokale SP, hielp een handje mee. Jente had dit succes wel gehoopt, maar niet helemaal verwacht: ‘Toen we van de week de bordjes door de stad gingen hangen, hadden we het er al over met elkaar over. Het zou mooi zijn als er een paar mensen komen. Maar dit… steeds als er een paar mensen de deur uitgingen stonden er al weer nieuwe mensen te wachten bij de versgeplaatste infozuil bij de boom. Echt een daverend succes!’

De nieuwsgierigen vinden het onbegrijpelijk dat het hofje mogelijk tegen de vlakte gaat. Bezoekster Angela zegt: ‘Wat een bijzonder hofje. Dit moet blijven, een historisch stukje Den Bosch. Onvervangbaar. Een nieuw museum kan op heel veel andere plekken.’ Een andere bezoeker vult snel aan: ‘Wat een geweldig gezellig hofje. Zo liefdevol onderhouden. Hier zou Den Bosch een monument van moeten maken.’

Foto: SP Den Bosch

Kleindochter van Tante Wil, Britt kwam ook even langs: ‘Ik zei tegen mijn vriend, kom we gaan even bij oma langs. Met het idee dat er vandaag deze open dag is en misschien komt er wel niemand. Dit bleek verkeerd gedacht, ik heb mijn oma nog niet eens kunnen spreken.’ Voor Britt is het hofje ook een bijzondere plek zo vertelt ze: ‘Ik heb hier vroeger zo ontzettend veel gespeeld. Ik heb hier hele mooie herinneringen aan. Ik kan het me niet voorstellen als dit hofje zou verdwijnen.’

Wil je bewoners ook steunen, ga dan naar sp.nl/redhetcitadelhofje

Reactie toevoegen

U bent hier