h

Citadelhofje doet mee, eindelijk is Open Monumentendag 2023 compleet!

7 september 2023

Citadelhofje doet mee, eindelijk is Open Monumentendag 2023 compleet!

Foto: SP Den Bosch

9 september is het weer zover, Open Monumentendag. Allerlei monumenten zetten dan hun deuren open voor iedereen die er een kijkje wil nemen. Eén belangrijk en uniek stukje Den Bosch was vergeten, het Citadelhofje. Gelukkig is het gelukt en is Open Monumentendag 2023 nu echt compleet. Het huis aan de Citadellaan 34 opent haar deuren deze dag. Tante Wil heeft de koffie klaar tussen 12.00u en 15.00u.

Bram Roovers, fractievoorzitter namens de Bossche SP: ‘We horen dat veel mensen het absurd vinden dat dit hofje mogelijk moet wijken voor een nieuw Design Museum. Ze willen dat deze huizen gewoon blijven staan. Ze behoren ook nog eens tot de oudste sociale huurwoningen van de stad en daarom vinden wij dat het gezien mag worden als sociaal erfgoed.’

Sinds december 2022 hangt de bewoners sloop boven het hoofd, omdat hun thuis mogelijk een geschikte plek is voor nieuwbouw van het Design Museum. De lokale SP is met de bewoners in actie gekomen voor behoud van het hofje, hun thuis.

Eén van die bewoners is Wil, door de bewoners Tante Wil genoemd. Ze kan honderduit vertellen: ‘Ik woon hier al meer dan 50 jaar en voel me hier thuis. Mijn kinderen zijn hier geboren, mijn man is hier onlangs overleden. Het mooie is, dat iedereen voor mij klaar stond en staat. Ik krijg wel eens een bordje eten, klets graag met de buren. Hier ben ik niet alleen. Ik nodig dan ook iedereen uit om koffie te komen drinken op Open Monumentendag… thee kan natuurlijk ook.’

De bewoners en de SP grijpen Open Monumentendag aan om het Citadelhofje maar weer eens onder de aandacht te brengen. ‘Het Citadelhofje is namelijk een begrip onder Bosschenaren. Het aantal steunbetuigingen gaat dan ook al over de 2500 en dat zegt wat de SP betreft genoeg. Daarom hopen we dat veel mensen een bezoekje brengen aan het Citadelhofje tijdens Open Monumentendag, 9 september a.s.,’ aldus Roovers.

Voor 9 september wordt er ook een infozuil geplaatst, zodat iedereen die een kijkje komt nemen, ook na Open Monumentendag, toch wat meer informatie krijgt over die bijzonder stukje Den Bosch.

‘Oh en wie zich afvraagt waar het precies is, volg gewoon de nieuwe blauwe bordjes die zijn toegevoegd bij de bewegwijzering in de binnenstad’, geeft Roovers nog gauw als tip mee.

Wil je bewoners ook steunen, ga dan naar sp.nl/redhetcitadelhofje

Foto: SP Den Bosch

Reacties

Ik hoop echt dat jullie het voor elkaar krijgen om jullie Citadelhofje te behouden en dat het een monumenten status krijgt zodat jullie nog heel lang daar kunnen blijven wonen.

Het Citadelhofje moet blijven en liefst nog 100 jaar!!

Leuk, kunnen we nog een keertje binnenkijken voor dat het plaatsmaakt voor nieuwbouw.

Reactie toevoegen

U bent hier