h

SP voelt wethouder aan de tand over Weener XL, uiteindelijke motie van wantrouwen haalt het niet

29 maart 2023

SP voelt wethouder aan de tand over Weener XL, uiteindelijke motie van wantrouwen haalt het niet

Foto: SP Den Bosch

Wethouder Van der Sloot die verantwoordelijk is voor Weener XL, het sociaal werkbedrijf in Den Bosch, is op het matje geroepen door de SP en andere oppositiepartijen. Ook nu het rapport naar de werkomstandigheden binnen Weener XL naar buiten is, blijft de wethouder volhouden dat het ‘een gevoel is dat mensen hebben’. Uit het onderzoek blijkt echter dat er echt grondig wat mis is binnen de organisatie van Weener XL. Met een publieke tribune vol mensen die bordjes bij zich hadden met teksten als ‘wanneer is het genoeg?’ en ‘stop met sancties!’, werd er uiteindelijk over een motie van wantrouwen gestemd.

Al sinds 2015 komt de Bossche SP op voor de belangen en arbeidsomstandigheden van medewerkers bij Weener XL. In 2016 is er ook een zwartboek aangeboden. Toen al kaartte de SP aan dat het sociaal onveilig is. Met name Ans Lokhoff, tot 2022 raadslid namens de SP, trok keer op keer aan de bel bij het college. En keer op keer waren er ontkennende antwoorden, wegkijken mag je wel zeggen. Cecile Visscher, raadslid namens de SP vindt het pijnlijk: ‘Altijd is er weggekeken, het viel allemaal wel mee. De SP is zelfs beschuldigd van het voeren van een hetze tegen de Weener XL.’

Foto: SP Den Bosch

Op aandringen van de SP is er een onderzoek gedaan, dat eind 2022 is gestart. Medio februari zijn de resultaten bekend geworden.

‘Wij zijn geschrokken,’ aldus Visscher. ‘Als je leest dat 36% van de medewerkers vloeken en schelden erkent, 23% er gepest werd en 21%  getuige is geweest van discriminatie, dan is dat in- en intriest. En dat bij een werkbedrijf dat er is om mensen in een sociale omgeving te laten werken,’ vervolgt Visscher.

Visscher vindt het nog triester dat er nu, met de uitkomsten op tafel, nog steeds door wethouder Van der Sloot wordt gezegd ‘Pijnlijk en vervelend als mensen zich verkeer behandeld voelen’. ‘Dit is respectloos te noemen,’ zegt Visscher. ‘De feiten liggen er, maar nog wordt de schuld bij de mensen zelf neergelegd. Schandalig!’, aldus Visscher.

De SP diende een voorstel in om de beloofde verbeteringen door te voeren, zonder de huidige directie. ‘Als je als directie zoveel misstanden hebt laten plaatsvinden onder je neus, horen daar consequenties bij,’ vindt Visscher.

Dit voorstel is door wethouder Van der Sloot ontraden, wat de SP en andere partijen dwong om een motie van wantrouwen in te dienen tegen de wethouder. Visscher legt uit waarom: ‘Als je de beoogde verbeteringen met de huidige directie, de directie die zo lang heeft weggekeken en de boel heeft gebagatelliseerd, wil doorvoeren, dan hebben wij niet langer het vertrouwen in de wethouder om dit voor elkaar te krijgen.’

De motie van wantrouwen heeft het niet gehaald, 11 raadsleden stemden voor en 26 raadsleden stemden tegen. Van der Sloot mag dus blijven zitten, maar weet dat alle ogen nu op haar gericht zijn in de aanpak van de sociale veiligheid bij Weener XL.

Reactie toevoegen

U bent hier