h

SP Den Bosch: Red het Citadelhofje, verhuis Design Museum naar voormalig V&D pand

29 maart 2023

SP Den Bosch: Red het Citadelhofje, verhuis Design Museum naar voormalig V&D pand

Foto: SP Den Bosch

Onlangs is bekend geworden dat het pand aan de Schapenmarkt 2, ook wel bekend als het oude V&D gebouw, vrij is per 26 maart. Voor de bewoners van het Citadelhofje de hoop dat dat een geschikte locatie is voor het nieuwe Design Museum en hun hofje niet langer hoeft te wijken. Daarom zijn er nu grote stickers geplakt met de tekst: Waarom komt hier geen Design Museum? Red het Citadelhofje!

Al vanaf het begin, toen bleek dat er plannen zijn een nieuw Design Museum te laten verrijzen op de plek waar nu de huizen aan het Citadelhofje staan, strijdt de SP met de bewoners voor behoud van hun hofje, hun thuis. Er zijn spandoeken opgehangen en is er een site gelanceerd om steun te krijgen, sp.nl/redhetcitadelhofje. De bewoners hebben zelfs op 28 januari j.l. hun eigen museum geopend, Museum Citadelhof.

‘Het V&D gebouw is toch een perfecte plek voor een nieuw Design Museum, veel beter dan sociale huurhuizen, ons hofje, voor de nieuwbouw te moeten slopen?’, vraagt bewoner Cor zich hardop af.

Cor en de bewoners krijgen steun van de SP. Cecile Visscher, raadslid voor de SP: ‘Er komt (weer) een pand leeg in de binnenstad, een groot pand. Op een locatie die veel beter is dan weg van de binnenstad. Zo kunnen de bezoekers van het museum ook nog onze bourgondische binnenstad in. Als het museum dan zo nodig moet verhuizen, hoeven er geen huizen voor gesloopt te worden. Dat lijkt ons een mooie twee vliegen-in-één- klap.’

Foto: SP Den Bosch

Binnen de raad is er nog onduidelijkheid of de geplande nieuwbouw van het museum wel op de plek komt van het Citadelhofje. Voor de SP is het wel duidelijk dat dat de plannen zijn.

‘Als het museum een mail verstuurt met de tekst: ‘We hopen iedereen uiterlijk in 2030 te kunnen verwelkomen in het nieuwe museum dat zal verrijzen op de Citadelhof in Den Bosch’, is het wat ons betreft meer dan duidelijk waar het moet komen. Als Wethouder Van der Geld of de andere fracties zeggen dat dit niet klopt, dan moeten ze hard maken of ontkrachten door te zeggen dat er geen huizen zullen sneuvelen voor de nieuwbouw van het museum’, zegt Visscher.

De stickers op de ramen zijn weer een oproep voor het behoud van het Citadelhofje. Bewoner Cor vindt het prachtig: ‘Zo hopen we bij iedereen duidelijk te maken dat het slopen van huizen niet nodig is, als er een groot pand voorhanden is. Neem de afbeelding die we hebben laten maken, ziet er top uit toch? Hopelijk denkt iedereen ‘ja, waarom ook niet’ en steunen ze ons via de site sp.nl/redhetcitadelhofje.’

Foto: SP Den Bosch

Visscher en de SP blijven knokken met de bewoners voor behoud van hun huizen: ‘We blijven het absurd vinden dat sociale huurders moeten wijken voor dit plan. Een uniek stukje Den Bosch, dat vinden velen met ons, getuige de bijna 1800 steunbetuigingen die we al binnen hebben.’

 

Reactie toevoegen

U bent hier