h

Bewoners Citadellaan willen niet wijken voor Designmuseum

9 januari 2023

Bewoners Citadellaan willen niet wijken voor Designmuseum

Foto: Bram van Boven

Woensdagavond 4 januari heeft de SP Den Bosch deur-aan-deur gevraagd wat de bewoners vinden van de plannen over de nieuwbouw van het Designmuseum, mogelijk op de plek waar zij nu wonen. 12 van de 15 deuren gingen open. Alle 12 huishoudens zijn tegen de plannen of hebben moeite met de plannen. Ook voelen veel bewoners zich niet goed geïnformeerd over de plannen, de meeste info hebben zij in de media moeten lezen. 

Op 15 december 2022 verscheen in het Brabants Dagblad een artikel over de mogelijk nieuwe locatie voor het Designmuseum. Het Citadelhofje, een mooi hof met leuke knus uitziende huisjes, wordt genoemd. Allemaal sociale huurhuizen. Diezelfde dag stuurde het Designmuseum al een mail rond dat de nieuwe locatie het Citadelhof wordt. ‘We hopen iedereen uiterlijk in 2030 te kunnen verwelkomen in het nieuwe museum dat zal verrijzen op de Citadelhof in Den Bosch’, staat de lezen in de email.

Bram Roovers, SP-fractievoorzitter in de gemeenteraad van Den Bosch, staat er van te kijken: ‘De gemeenteraad moet nog beslissen over een nieuwe locatie, de bewoners lijken niet goed te zijn geïnformeerd en er wordt al gecommuniceerd dat dit de nieuwe locatie wordt. Wij hebben ook meteen vragen gesteld aan de wethouder voor opheldering. Helaas hebben we nog geen antwoord.’

Omdat de gemeenteraad eind januari al moet beslissen, besloten de SP’ers om de bewoners te vragen naar hun mening over deze plannen. ‘Het is belangrijk te weten wat de bewoners er van vinden, we zijn tenslotte volksvertegenwoordigers’, aldus Roovers.

Martijn, een jongeman, woont ook in het genoemde hofje. Hij is geschrokken van de berichten: ‘In de media heb ik gelezen dat mogelijk hier, waar ik nu woon, het museum moet komen. Ik heb niks tegen het museum, niemand hier, volgens mij. Het wrange is dat ik vanuit de gemeente alleen maar een brief heb gehad over de herontwikkeling van het gebied. Er werd niks gezegd over eventueel opofferen van mijn huis, en de huizen van mijn buren.

Martijn woont met veel plezier aan het hofje, het is een klein maar hecht gemeenschapje. ‘Iedereen staat voor elkaar klaar, we hebben goed contact met elkaar. Mijn familie woont hier om de hoek, wat erg fijn is, want ik ben ernstig ziek. Dan is steun en hulp in de buurt heel fijn.’

Zijn buurvrouw Edith vult Martijn aan: ‘Ik woon hier met zoveel plezier, iedereen kijkt naar elkaar om. Ik ben nu anderhalf jaar zelfstandig na een verblijf in de vrouwenopvang, ik heb mijn leven eindelijk goed op de rit. Alles heb ik geregeld rond mijn huis. Nu moet ik mogelijk weer verkassen en dat geeft een hoop onrust. Van settelen weer naar stressen, waarom?

Mogelijke actie sluit de SP niet uit. ‘We zien dat sociale huur weer moet wijken, weer worden sociale huurders geconfronteerd met iets waar ze geen zeggenschap in hebben. Wij willen graag met de bewoners in actie komen om ervoor te zorgen dat er naar hen geluisterd wordt,’ aldus Roovers.

Betaalbaar wonen is ook (een) kunst!’, besluit Roovers. 

zie ook DTV nieuws video

Foto: dtv / dtv

Reactie toevoegen

U bent hier