SP steunt actie voor Bossche socialist Jacob Moleschott
SP steunt actie voor Bossche socialist Jacob Moleschott
Goed nadenken begint met een gevulde maag, dat vond de Bossche filosoof Jacob Moleschott. Op 9 augustus is het 200 jaar geleden dat deze socialist onze stad werd geboren. Een belangrijke denker die een standbeeld verdient in Den Bosch.
Hij was één van de grootste denkers in Europa, maar is helaas vergeten, zelfs in zijn eigen geboortestad. Reden voor SP’er Ronald van Raak om aandacht te vragen voor deze grote Bosschenaar, die zijn tijdgenoten leerde over de gelijkwaardigheid van mensen, streed voor kiesrecht voor vrouwen en ook nog de basis legde voor onze sociale verzorgingsstaat. Een belangrijke denker die volgens Van Raak een standbeeld verdient in Den Bosch.
‘Jacob Moleschott was de eerste filosoof die aandacht vroeg voor de materiële behoeften van de gewone bevolking. Niet een vermaning, maar gezonde voeding was voor hem nodig voor de ontwikkeling van mensen. “Zonder fosfor geen gedachten”, werd in zijn tijd een beroemd gezegde. Iedereen kon zichzelf ontwikkelen, ongeacht cultuur, sekse of klasse, als we maar goede voeding en onderwijs krijgen. Nu vinden we dat gewoon, maar toen waren dit heel revolutionaire gedachten. Reden dat Moleschott ons land ontvluchtte en ging werken in Duitsland en Italië, waar hij zelfs senator zou worden’, aldus Van Raak.
In deze tijd van coronacrisis en klimaatcrisis en toenemende tegenstellingen tussen mensen zijn de ideeën van deze Bosche socialist opnieuw actueel. Samen met Daan Roovers, Joep Dohmen, Wouter van Gils, Han van Ruler, Maureen Sie en Ruud Welten – allemaal filosofen die in Brabant zijn geboren – doet Van Raak een oproep aan de Bossche politiek, om 200 jaar Jacob Moleschott in augustus feestelijk te vieren en ook een herinnering in de stad mogelijk te maken, in de vorm van een borstbeeld. Door een afgietsel van een beeld dat staat aan de universiteit van Rome, waar de Bosschenaar lang werkte: ‘Het is vreemd dat Moleschott in Rome met een beeld wordt geëerd maar in zijn eigen stad Den Bosch niet’, meent Van Raak. Overigens is er in 2014 bij zijn geboortehuis in Achter het Wild Varken in Den Bosch een plaquette over hem geplaatst.
Deze actie van ‘Brabantse’ filosofen is een ondersteuning van een initiatief van Bosschenaar Frans van Gaal, die zich al langer inzet voor het gedachtegoed van Jacob Moleschott.
Hier vindt je wat meer informatie over Jacob Moleschott.
Reactie toevoegen