h

Vrijstelling giften voor mensen in de bijstand verhoogd, een succes voor de SP!

10 maart 2021

Vrijstelling giften voor mensen in de bijstand verhoogd, een succes voor de SP!

Foto: Bram van Boven

Waar het experimenten ‘Bijverdienen in de Bijstand’ is gestopt, heeft de Bossche SP alsnog succes in de raad geboekt! Mensen in de bijstand mogen nu per jaar EUR1200,- aan giften ontvangen, zonder gekort te worden op de bijstand.

Wat de SP betreft is experimenten ‘Bijverdienen in de Bijstand’ niet goed opgepakt. Er zijn volgens de gegevens niet meer mensen aan het werk gegaan. Maar voor de SP is dat niet het enige dat telt. Ans Lokhoff, raadslid voor de SP legt uit: ‘Ook het welzijn van mensen in de bijstand moet tellen, hoe gaan mensen om met de situatie? Waar lopen ze tegen aan? Wat kan er anders?. Helaas tellen nu ook weer alleen de cijfers. De menselijke maat was er niet’.

Er had meer in het experiment gezeten, wat Lokhoff betreft. ‘Er is geen rekening gehouden met lichamelijke e/ of fysieke beperkingen. Ook is de mensen niet goed uitgelegd wat het experiment precies in zou houden. Gelukkig werd dit door een meerderheid van de raad erkend.’

De SP wilde het experiment alsnog door laten gaan, maar helaas was hier geen meerderheid voor. Waar wel een meerderheid voor was, was het voorstel van de SP om vrijstelling van giften te verhogen naar EUR1200,- 

Foto: Richard van Dok / SP
Dit voorstel is unaniem door de gemeenteraad aangenomen.

Voor Lokhoff een signaal dat men wel degelijk voor een bijstand staat waarin de menselijke maat voorop staat. ‘Fantastisch’, aldus het SP raadslid, ik ben erg blij met dit succes. Het is een stap in de goede richting. Nu is het zaak dat de bijstandsgerechtigden goed worden geïnformeerd over de nieuwe vrijstelling en dat ze het wel moeten blijven melden’.

‘Als de gemeente dat voortvarend oppakt, dan zijn we weer een stuk dichter bij een meer menselijke bijstand’, zo besluit Lokhoff.

Reactie toevoegen

U bent hier