h

Succes voor de SP: Afsplitsingen gaan verder als groep

28 februari 2019

Succes voor de SP: Afsplitsingen gaan verder als groep

Foto: Richard van Dok / SP

Succes voor de SP tijdens de raadsvergadering van 27 februari! De partij had een voorstel gedaan om te voorkomen dat gedurende een raadsperiode nieuwe fractienamen kunnen ontstaan. Vanaf nu gaan afsplitsingen, samenvoegingen of gehele naamswijzigingen verder als ‘Groep <achternaam fractievoorzitter>’. Een meerderheid van de gemeenteraad was voor deze wijziging.
In de periode van 2015 – 2018 zijn er tussentijds nieuwe fracties ontstaan door afsplitsingen. Deze partijen waren niet verkiesbaar tijdens de verkiezingen in november 2014. Fractievoorzitter Bram van Boven vindt dat niet uit te leggen. ‘Je stelt je verkiesbaar namens een politieke partij, volgens mij doe je dat met je volle verstand. Als je dan om welke reden dan ook besluit uit die fractie te stappen en zelfstandig door te gaan, dan dient dat voor iedereen duidelijk te zijn. Daarom zijn we voor de aanduiding Groep met achternaam van de fractievoorzitter.’

Deze periode is er ook een complete fractie van naam gewijzigd. De BVP is gewijzigd in Lokaal Gestemd. Ook dergelijke aanpassingen worden nu voorkomen. ‘Ook complete naamswijzigingen moeten we gedurende een periode niet willen. En fracties die samengaan, kunnen wat ons betreft verder onder één van de namen en anders ook als Groep’, aldus Van Boven.

Met deze nieuwe naamstelling is het voor iedereen duidelijk wie er afgesplitst is, of welke naam er gewijzigd is. De gewenste naam kan gekozen worden bij inschrijving voor nieuwe verkiezingen.

In de media:

DTV

Brabants Dagblad

Reactie toevoegen

U bent hier