h

Zayaz genomineerd voor de Schimmelschandpaal

29 oktober 2018

Zayaz genomineerd voor de Schimmelschandpaal

Foto: Richard van Dok / SP

Vandaag zijn de landelijke nominaties voor de Schimmelschandpaal bekend geworden. Deze prijs wordt uitgereikt aan de woningcorporatie met de meeste klachten over schimmel in de huizen, en de minste bereidwilligheid om hier iets aan te doen. Een van de tien genomineerden is Zayaz in Den Bosch. Vanmorgen hebben huurders samen met de SP de nominatie op ludieke wijze bij Zayaz bekend gemaakt. Mensen kunnen tot 11 november stemmen. Op 12 november wordt de winnaar van de Schimmelschandpaal 2018 bekend gemaakt.

SP-fractievoorzitter Bram van Boven: ‘Meerdere SP afdelingen in het land hebben onderzoek gedaan naar de staat van sociale huurhuizen. Wij kregen signalen uit de Kruiskamp, de Verzetsheldenbuurt en de Vliegeniersbuurt. 107 meldingen van schimmel kregen we binnen. Zayaz blijkt hiermee een nominatie in de wacht te hebben gesleept voor de Schimmelschandpaal. We hopen dat Zayaz deze nominatie serieus neemt en eindelijk de huizen gaat aanpakken. Het is schandalig dat mensen ziek worden van hun huis.’

Ook huurders eisen actie. ‘Huurders mogen niet langer worden afgescheept met het zoveelste antischimmelmiddeltje. Klachten moeten serieus genomen worden en worden opgelost. Zoals huurders nu door Zayaz te woord worden gestaan is soms echt brutaal’, aldus Kimberly, huurder van Zayaz.

Uit landelijke cijfers blijkt dat ongeveer een half miljoen sociale huurhuizen te maken hebben met schimmel. Met de nodige gevolgen voor de gezondheid van dien. Met al deze lokale acties moeten corporaties zich er van bewust zijn dat ze de problemen echt moeten aanpakken.

Van Boven vervolgt: ‘Het is tijd dat de corporaties voor hun huurders opkomen en ze niet langer als kostenpost te zien. Door het hele land eisen huurders een gezond huis, dat is toch niets te veel gevraagd?’

Het is aan de huurders wie er met deze prijs aan de haal gaat. Huurders kunnen stemmen op de site: www.schimmelschandpaal.nl

Voor volledige lijst genomineerden klik hier

Persbericht DTV Den Bosch hier

Persbericht Brabants Dagblad hier

Foto: Richard van Dok / SP

Reactie toevoegen

U bent hier