h

Veel mensen bijeen voor gezonde huizen in de Kruiskamp

7 september 2018

Veel mensen bijeen voor gezonde huizen in de Kruiskamp

Foto: Richard van Dok / SP

Donderdagavond 6 september was er een bijeenkomst met bewoners en de SP Den Bosch om de uitkomsten van de gehouden enquête te bespreken. Leden van huurdersvereniging Vliegeniersbuurt, bewoners, leden van Kruiskamp ons Buurtje en een aantal SP’ers zijn samen deur aan deur gegaan om bij de buurtbewoners te vragen naar de staat van hun huizen.

Dit heeft niet alleen 125 ingevulde enquêtes opgeleverd, maar ook een succesvolle bijeenkomst. Op deze bijeenkomst zijn de bewoners en de SP met elkaar in gesprek gegaan over de resultaten en de vervolgacties. De actiebereidheid is hoog, zo bleek tijdens de bijeenkomst.

Kimberly, buurtbewoonster, is trots op het aantal enquêtes: ’Uit dit grote aantal blijkt maar weer eens dat de staat van de huizen slecht is. We zijn heel blij dat zoveel mensen de moeite hebben genomen om de enquête in te vullen.’

Van de 125 bewoners geven er maar liefst 107 aan dat ze last hebben van schimmel in hun huis. De schimmels zitten vooral in slaapkamers, raamkozijnen, badkamers en kruipruimtes. Bram van Boven, fractievoorzitter voor de SP Den Bosch schrikt hier van:’Helaas zijn we niet verbaasd, omdat we al meldingen hadden ontvangen van bewoners. Als dan blijkt dat er zoveel mensen last van hebben, dan schrikken we daar wel van.’

Dat schimmel niet alleen vervelend is maar ook bewoners ziek maakt, blijkt wel uit de enquête; maar liefst 57 mensen geven aan er gezondheidsklachten door te hebben. 31 mensen moeten zelfs medicijnen gebruiken.

Baris vertelt over ongedierte: ’s Nachts komen naaktslakken tevoorschijn, de sporen zitten op de vloer, over de schoenen. Ik ben zelfs wel eens wakker geworden met naaktslakken op mijn lichaam!’

Hebben de bewoners het er maar bij laten zitten? Integendeel, zo blijkt uit de woorden van Jesse, namens Kruiskamp ons Buurtje: ’Tenminste 95 bewoners hebben meldingen gedaan bij Zayaz, maar de problemen worden niet verholpen. Slechts 13 bewoners zeggen dat Zayaz de klachten heeft verholpen.’

Van Boven noemt het schrijnend: ’Het is toch niet normaal dat je in een ongezond huis moet wonen? Dat de corporatie, Zayaz in dit geval, de bewoners niet serieus neemt? Ik vind het ronduit schandalig dat Zayaz haar bewoners ziek maakt, deze bewoners mogen niet nog een winter in de kou staan!’

De bewoners beloven in actie te komen om gezonde huizen af te dwingen. Kimberly klinkt strijdbaar: ’Wij gaan door tot we een gezond huis hebben, vrij van schimmel, vocht en tocht.’ Van Boven besluit: ’Een gezond huis… dat is nog niets te veel gevraagd?'

Reactie toevoegen

U bent hier