h

De stad van…

2 oktober 2017

De stad van…

Ans Lokhoff – Tiebosch

Deze keer vertelt Ans Lokhoff – Tiebosch over haar Den Bosch. Zij zit namens de SP in de Bossche gemeenteraad.

Ans Lokhoff – Tiebosch (63) woont al heel haar leven in Den Bosch. Ze groeide op in Den Bosch en verhuisde later naar Rosmalen. “Ik heb mijn leven in Rosmalen opgebouwd, maar voel me nog steeds een echte Bossche.”

Dat Bossche gevoel zet ze dan ook graag in. Sinds 2015 zit ze namens SP in de gemeenteraad. Ook doet ze vrijwilligerswerk bij Divers. “Hierdoor kom ik veel in contact met mensen en weet ik ook wat er leeft in Den Bosch”, vertelt ze. “Veel zaken die ik aan de kaak stel bij de gemeenteraad, komen van verhalen van Bosschenaren.”

Naast haar baan bij de gemeente werkt de Bossche als vrijwilliger in de rol van adviseur sociale voorzieningen bij de FNV.

Mooi Bosch.

“Als ik in mijn jeugd op straat ging spelen met tollen zongen we het Bossche liedje wat begon met ‘Ik heb ‘nne koekerèl zien droaie op ’t rèndje van de geut. Die zin is altijd in mijn gedachte gebleven.”

Stom.

“In de jaren ’80 en ’90 kwam er in iedere wijk een wijkgebouw. Maar na de bezuinigingen bleef er niks meer van over. Op dit moment staan er veel sociale culturele gebouwen verwaarloosd bij. Zo is de luchtkwaliteit bij Sociaal Cultureel Centrum De Schans op de Maaspoort zo slecht dat de ouderenactiviteiten zijn verplaatst naar Flik-Flak. De gebouwen moeten gerenoveerd worden, zodat verschillende soorten mensen weer verbonden kunnen worden in zo’n centrum.”

Gat in de Markt.

“Op de plek van het ingestorte Pearlpand mag van mij wel een ontmoetingsplek komen.

Daar komen dan fleurige bankjes, veel planten en mooie graffiti op de panden die hieraan liggen. Bovenin is een glazen overkapping, zodat mensen elkaar ook in de regen kunnen ontmoeten.

Als ik voor één dag burgemeester zou zijn…

“Zou ik de Bosschenaren met een laag inkomen helpen. Bosschenaren kunnen maar drie jaar bij de Voedselbank terecht, omdat de Voedselbank noodhulp biedt. Maar vaak is de situatie na drie jaar nog niet verbeterd en is er nog steeds geen geld voor eten. In Den Bosch komen mensen dan in principe zonder voedselpakket te zitten. In Vught regelt de Vincentiusvereniging pakketten voor deze groep. Dat zou ik voor Den Bosch ook willen regelen.”

 

Reactie toevoegen

U bent hier