h

spaarvarken

8 juni 2017

spaarvarken

Voorzitter. Een spaarpot, wie kent ze niet. Vaak in de ouderwetse vorm van een varken, het spaarvarken. Een potje waar je geld dat je over hebt in doet om extra's van te betalen. Een avondje naar de bioscoop, eens buiten de deur eten, je kind met een verjaardagscadeau naar een partijtje van een vriendje of vriendinnetje laten gaan. Allemaal zaken die voor ons allen zo vanzelfsprekend lijken, gewoon meedoen in de maatschappij, maar lang niet altijd vanzelfsprekend zijn. Net zoals een gevulde spaarpot geen vanzelfsprekendheid is.

Een baan kan helpen een spaarpot te vullen. Mensen die op zoek zijn naar een baan worden geholpen door WXL. Zoals u weet voorzitter, is onze fractie scherp op de WXL. Dat blijkt ook wel uit ons Zwartboek van afgelopen november, die we aan de wethouder hebben aangeboden. En voorzitter… ja! Ook wij horen dat er wat verbeteringen gaande zijn. Maar we zijn er nog lang niet voorzitter. Want de SP krijgt niet alleen meldingen van cliënten, die krijgen we nog steeds namelijk. Ook vanuit anonieme medewerkers krijgen we zorgelijke verhalen te horen. Een medewerker in tranen voorzitter, een teken aan de wand wat de SP betreft.

Weer even terug naar de spaarpot voorzitter.. Helaas is een baan lang niet altijd een garantie voor een gevuld exemplaar. Met onzekere inkomsten en met jaarlijks stijgende huren, stijgende premies voor ziektekostenverzekeringen, het eigen risico en de eigen bijdrages heb je al gauw een goed betaalde baan nodig om nog iets over te houden waar je eens wat leuks van kan doen.

Wat wij, als SP, hier mee willen zeggen is dat lang niet alle gevallen van armoede bij het college of bij ons als raad bekend zijn, de zogenaamde verborgen armoede.

Van de aantallen die we wel kennen blijkt 43% de weg te weten voor vragen, informatie en advies over inkomen.

Nog niet de helft van de mensen die het zo hard nodig hebben, weet waar ze terecht kunnen, voorzitter. Dat betekent ook dat kinderen langs de zijlijn blijven staan, velen  hebben wel  een spaarpotje, maar helaas voorzitter… vaak voor de sier. Zij kunnen tenslotte niet zelf aankloppen voor hulp. Wanneer wordt er werk gemaakt van de vorig jaar unaniem aangenomen motie over de formulierenbrigade? Mensen aan de voorkant helpen en direct wijzen op datgene waar men recht op heeft!

Voorzitter, ik noemde al even de stijgende huurprijzen als een van de redenen dat het lastiger wordt om mee te kunnen doen, om iets over te houden. 2300 huishoudens wonen in onze gemeente te duur. Goedkope sociale huurwoningen moeten er gebouwd worden. Gelukkig liggen er bouwplannen op stapel, maar we maken ons wel zorgen voorzitter. Niet alleen over de hoeveelheid, maar ook zeker of de doelen gehaald worden. Vanaf 2020 moeten er nog eens 1100 woningen worden gebouwd. De corporaties hebben ons verteld dat ze er niet gerust op zijn of dit gehaald zal worden. Ze hebben niet het gevoel dat het onderzoek naar de mogelijke locaties bovenaan het prioriteitenlijstje staat van dit college. Dit college geeft zelf ook aan dat de druk verder toeneemt en er bijgebouwd moet worden....daarom voorzitter...voeg daad bij het woord!

Tot slot voorzitter, zoals gezegd een spaarpot wordt vaak gebruikt om ergens voor te sparen. Bij voorbeeld voor een afscheidsfeestje. Zo heeft ROOD, jong in de SP, in 2012 een spaarpot aangeboden. Iemand die bijna 2 ton heeft bijverdiend in de afgelopen 2 jaar naast een reguliere baan, misschien wel de mooiste baan van het land, dan is zo’n spaarpot toch zo gevuld!?

Reactie toevoegen

U bent hier