h

SP Den Bosch: Van de voorzitster december 2016

7 december 2016

SP Den Bosch: Van de voorzitster december 2016

Foto: SP

Zo aan de vooravond van de feestdagen en het nieuwe jaar wilde ik jullie eigenlijk niet gaan lastigvallen. Ik was aan het nadenken over het onderwerp van deze van de voorzitster, pfff wat een trieste bedoening!  

Kijk eens om je heen
Turkije, Syrië, vluchtelingen, oorlog en het politieke spel hier omheen. De verkiezing van Trump, de hel breekt los volgens sommigen, anderen proberen op hetzelfde onderbuikgevoel mee te liften. Een politieke partij is zo opgericht toch? DENK, GeenPeil, Nieuwe Wegen van PvdA dissident Jacques Monasch. Ja, zelfs voor de niet stemmer is er Peter Plasman. Ineens buitelen de gevestigde partijen zoals de VVD en het CDA over elkaar heen als het gaat over die stemmer die last heeft van dat “onderbuik”-gevoel. 

Negatieve veranderingen
Ook de peilingen zijn niet rooskleurig te noemen. De SP is aan het dalen en de PVV is de grootste partij. De enorme haat die aan het licht komt tijdens een kinderfeest. De 1500 mensen die hun baan verliezen bij de ABN Amro en zzp’ers die steeds verder in de knel raken door de nieuwe wet. Bij het woonreferendum in Rotterdam tegen de sloop van 20.000 sociale huurwoningen waren niet genoeg mensen op de been te brengen om te stemmen. Het overlijden van Fidel Castro, de 75 doden bij de vliegramp in Colombia.
Ook dichter bij huis: de vogelgriep steekt de kop weer op, het mestakkoord dat wij in de provincie hadden gesloten bleek door de boeren alsnog niet gesteund te worden. Het door Henk van Gerven voorgestelde fonds voor Q-koorts patiënten komt er niet. Maar ook geen back-up voor alle vrijwilligers die we als gemeente inzetten, mantelzorgers zijn nog nooit zo zwaar belast geweest als nu. Het nieuwe Theater aan de Parade dat nu al 11 miljoen duurder is.

Begin van het einde van TTIP?
Ik ga maar even stoppen want je zou er haast negatief van worden en dat was nu net niet wat ik jullie mee wilde geven deze maand. Het wonderbaarlijke van ellende is dat het ook veel moois met zich mee brengt, groot en klein. Trump betekent dat TTIP op losse schroeven staat, maar ook dat er eindelijk eens aandacht is voor die mensen die alleen maar ellende hebben van dat groot Europa, nog steeds geen werk hebben, armer en armer worden en hun kinderen geen goede toekomst kunnen geven. Er wordt geluisterd en niet alleen door ons. 

Nationaal ZorgFonds
De ruim drieduizend mensen die op de landelijke aftrap van het Nationaal ZorgFonds waren en de half miljoen mensen die al getekend hebben. Leeg laten staan van gebouwen wordt in Amsterdam strafbaar en onze wethouder daar steunt huurder die een te hoge huur betaalt met een toeslag. De voedselbank in Limburg die een gift van 10.000 krijgt. Maar ook jongeren met schulden krijgen mede door ons meer hulp om eruit te komen en voor kinderen die opgroeien in armoede gaat het makkelijker worden om gewoon mee te doen met vriendjes en vriendinnetjes. 

Bosch Zwartboek participatiewet
Het Bosch Zwartboek participatiewet heeft effect. Het initiatiefvoorstel gaat het niet halen maar achter de schermen is er al wel een beetje aan het veranderen bij de WeenerXL. Elk nadeel heeft zijn voordeel! Deze herfst staat in de top 5 zonnigste ooit en de vorst zorgt voor prachtige zonsondergangen, ga deze kerst heerlijk wandelen in de bossen en fiets eens naar je werk. 

Geniet en denk aan de medemens
Er draaien prachtige films in de bioscoop: I Daniël Blake en Snowden of zet de tv uit en lees eens goed boek van bijvoorbeeld De Correspondent. Pak je kerspakket en de cadeaus die jij niet leuk vindt, of nodig hebt, opnieuw in en rij even langs de voedselbank. Help die overbelaste mantelzorger een ochtendje zodat die een beetje vrije tijd krijgt. Vertel je familie tijdens je feestmaand bezoekjes van ons Nationaal ZorgFonds plan. Nodig deze maand je eenzame vriend uit de straat uit om eens bij je te komen eten.  En als je dan toch bezig bent met het kerstdiner doe dat eens biologisch of eet eens een lapje vlees minder. Hoe klein dat ook lijkt, hoe onbenullig ook. 

Verandering komt vanuit jezelf, van onderaf kunnen we samen deze wereld iets beter maken. Samen en met veel, stapje voor stapje, dan wordt deze december maand een heerlijke tijd. 

Geniet van al het moois om je heen en ga met volle teugen 2017 in!

Met kameraadschappelijke groet van jullie voorzitster, Patty Hamerslag

Reactie toevoegen

U bent hier