h

Voorzitster aan het woord - Referendum van 6 april

13 maart 2016

Voorzitster aan het woord - Referendum van 6 april

Foto: nos / nos.nl

Onze democratie en het recht om te stemmen is een groot goed. In veel landen op deze wereld snakt men er naar. In vrijheid kiezen tussen de een of de ander zonder angst daarvoor opgesloten en afgeranseld te worden of erger. Onze voorouders hebben hier hard voor moeten knokken. In Nederland is het stemmen lang iets geweest voor de elite, ja zelfs het stemrecht voor werknemers en vrouwen bestaat hier pas sinds 1919.

De gemiddelde opkomst bij verkiezingen daalt jaar op jaar, keer op keer. Hoe kan het dat het stemmen voor veel Nederlanders zo onbelangrijk is geworden dat tegenwoordig vaak meer dan de helft van de mensen thuis blijft? Je hoort vaak dat mensen het gevoel hebben toch niet gehoord te worden en dat het geen zin heeft. Uit onderzoek blijkt dat juist de mensen die arm zijn en de minder hoog opgeleiden steeds vaker thuis blijven. Ook jongeren en vrouwen maken steeds minder vaak gebruik van hun recht om te stemmen. De gevolgen zijn volgens mij desastreus. Het is heel simpel, hoe meer mensen die iedere keer de rekening betalen voor het geklooi van de banken en grote bedrijven thuis blijven, hoe minder hard hun stem gehoord wordt. 

De ongelijkheid tussen arm en rijk, de kloof tussen de 'have and the don't have' is groeiende. Toegang krijgen tot kennis en onderwijs wordt steeds meer voor de mensen die het kunnen betalen. Goede zorg, toegang tot het rechtssysteem, betaalbaar wonen, ja zelfs voldoende te eten zijn geen vanzelfsprekendheid meer in Nederland. De drie rijkste mensen in Nederland bezitten samen méér dan de helft van alle Nederlanders bij elkaar. En de 62 rijkste der aarde bezitten even veel vermogen als de helft van de wereldbevolking. Wie zijn schuld is dat?

Het is een neerwaartse spiraal, een draaikolk naar beneden. Ja, de politiek is debet aan het afnemende vertrouwen maar het is ook aan het volk zelf. De politiek moet zeggenschap over fundamentele levensbehoeftes niet overlaten aan de markt en de multinationals. De regering moet zorgen dat de ongelijkheid niet verder toe neemt maar juist af neemt. Maar dat juist wij thuis blijven is het in de kaart spelen van die mensen die de macht en het geld in handen hebben. Met thuis blijven zal die ongelijkheid alleen maar groter worden.

Op 6 april mogen we weer naar de stembus, deze keer is het geen verkiezingen waarbij we tussen verschillende partijen kunnen kiezen maar een referendum. Vele van jullie zal het referendum over het associatie verdrag met de Oekraïne niet veel zeggen. Maar neem eens de tijd om je wat te verdiepen in het land en hoe dit land de speelbal van een machtstrijd is geworden. De ongekende honger van Europa om te groeien en steeds meer landen gebukt te laten gaan onder het neoliberale gedachtegoed.

Sinds de vorige steenrijke president op een oneigenlijke manier afgezet is en de huidige stinkend rijke president van dit land het verdrag, de economische en politieke verbinding met Europa getekend heeft is het land in een burgeroorlog geraakt. Een misselijke strijd tussen het westen en Rusland met vele gevolgen. Met name voor de bevolking die toch al leeft in verschrikkelijke armoede gebukt gaat onder een corrupte regering. Waar zei niet in vrijheid en zonder angst ja of nee tegen Europa en dit verdrag kunnen zeggen is het aan ons om onze stem te verheffen.

Met kameraadschappelijke groet, 

Patty Hamerslag

Voorzitster SP Den Bosch

Reactie toevoegen

U bent hier