h

Trek aan de noodrem voor Europa!

13 februari 2016

Trek aan de noodrem voor Europa!

Foto: SP

Zo’n 10 jaar geleden hadden we het ook een referendum. Ik denk dat iedereen nog wel weet waar dat dat over ging, de grondwet voor Europa. Met een overweldigende opkomst van meer dan 63 procent heeft toen ruim 61% TEGEN deze grondwet gestemd.

Een stevige NEE in Nederland, maar ook in Frankrijk. In het Europa van toen is met een beetje passen en meten twee jaar later het verdrag van Lissabon in gegaan. Niet luisteren naar het stem van het volk vind ik arrogantie ten top, want een referendum is en blijft een democratisch instrument waar de politiek haar ogen niet van kan sluiten.

Minder stembussen?
Het referendum over het associatieverdrag met de Oekraïne, ingezet is door het Burgercomité EU, gaat er komen en wel op 6 april van dit jaar. Geen enkele politieke partij gaat de Nederlandse burger uitleggen wat er nu precies afgesproken gaat worden of energie steken in het voorlichten van jou en mij. In sommige steden en dorpen in Nederland komen zelfs minder stembussen. Alsof dit democratisch instrument er niet toe doet en niet bestaat. Wij wel, de SP gaat volop campagne voeren tegen dit verdrag omdat de stabiliteit daar en in de rest van Europa niet in gevaar mag worden gebracht.

Oorlog in Oekraïne
Er is in dit land zo veel aan de hand dat ik in dit kleine stukje tekst niet alles kan vertellen maar één ding is zeker. In de Oekraïne is het nu al oorlog, een burgeroorlog wel te verstaan. Het land is verdeeld, een gedeelte van het land oriënteert zich op Rusland en een gedeelte wil bij Europa horen. Er zijn al ruim 8.000 mensen gedood en rond de 20.000 gewonden gevallen, bijna een miljoen mensen zijn op de vlucht in eigen land.

Door dit akkoord gaat de Oekraïne zich verder verbinden aan Europa en zetten we deze tegenstelling binnen het land verder op scherp. Dit terwijl de huidige regering het niet zo nauw neemt met de mensen-rechten en vrijheid van meningsuiting. Door dat dit verdrag getekend is, is de handel met Rusland, op het gebied van handel in voedsel stil komen te liggen.

Krimp en schuld van 70 miljard
Het is goed voor de economische groei van de Oekraïne is wat de voorstanders beweren maar dat is gebaseerd op verouderd onderzoek. Sinds de crisis en de oorlog is er een inflatie van 46%, 9% economische krimp en heeft het land een schuld van 70 miljard. De huidige regering is door corruptie omgeven en we hebben als Europa vele miljarden op de plank liggen om daar naar toe te sturen. Een vergelijking met Griekenland is zo getrokken, fikse bezuinigingen op de sociale zekerheden liggen op de loer. Ook in dit land worden publieke voorzieningen massaal in de verkoop gedaan en krijgen multinationals en oligarchen vrij spel. Er spelen heel veel belangen mee waar over de rug van de Oekraïense bevolking veel geld mee wordt verdient. 

Begin van het EU lidmaatschap
Een associatieverdrag betekent niet automatisch lidmaatschap van de EU, maar veel EU-lidstaten gingen Oekraïne wel voor. In Oekraïne wordt het verdrag nadrukkelijk opgevat als opstapje naar het EU-lidmaatschap. De huidige president Petro Porosjenko heeft letterlijk gezegd dat hij er van droomt na zijn eerste of tweede termijn als president lid te worden van het Europese Parlement namens de Oekraïne. Moeten we dit willen, Nee, juist omdat het beter is voor de gewone man in Oekraïne. 

We zeggen niet ‘nooit’, maar ‘nu niet’!

12 maart campagne, doe mee!
Dit referendum is dus van groot belang voor Europa. Op 12 maart start de landelijke SP de campagne, ook in Den Bosch gaan we er vol voor. Samen met ons team gaan we weer posters plakken en folders verspreiden in de wijken en buurten van onze stad. We gaan het eerlijke verhaal vertellen en de mensen laten weten dat stemmen van groot belang is. Pas bij een opkomst van 30% zal de uitslag geldig zijn. 

Stop Europa in het getouwtrek om de Oekraïne en trek samen met ons aan de Noodrem!

Stem tegen en als je ons team wilt komen versterken tijdens deze belangrijke campagne laat het mij dan even.

Met kameraadschappelijke groet,

Patty Hamerslag
Voorzitter SP Den Bosch

Reactie toevoegen

U bent hier