h

SP Den Bosch: Houdt de schaapjes op het droge

18 februari 2016

SP Den Bosch: Houdt de schaapjes op het droge

Foto: SP Den Bosch / denbosch.sp.nl

10 november jongstleden heeft de gemeenteraad besloten ruim twee derde van het totale budget voor het onderhoud en de verzorging van de dieren in de dierenparkjes weg te bezuinigen. De buurt en de vrijwilligers moeten het maar over nemen. Deze bezuiniging was voor de SP Den Bosch een van de redenen om tegen de begroting te  stemmen. 

Samenspraak met de burgers?
Door de gemeenteraad is er wel een voorstel aangenomen waarin staat dat de bezuiniging in samenspraak met de beheerders en de vrijwilligers van de dierenparkjes zal gaan. Uit de praktijk blijkt dat de bezuiniging van de dierenparkjes wordt doorgevoerd zonder dat de vele vrijwilligers en het bestuur daarover geïnformeerd zijn, zelfs nu weten ze nog niets. De vereniging vreest dat de bezuiniging ten koste zal gaan van het dierenwelzijn of erger nog...dat er parkjes moeten gaan sluiten.

Werkgelegenheid en dierenwelzijn
Voor de SP is deze bezuiniging onacceptabel. Daarom heeft SP Den Bosch een brief met een noodkreet van het bestuur op de agenda van de commissie maatschappelijke ontwikkelingen gezet. 

Een vrijwilliger, Bea zei heel treffend:

“De gemeente misbruikt in de bezuinigingsvoorstellen de term burgerparticipatie.Volgens de Vereniging Nederlandse Gemeenten betekent het: inspelen op ideeën en denkkracht van inwoners. Volgens de gemeente 's-Hertogenbosch betekent het kennelijk het overnemen van een gemeentelijke kostenpost door enkele burgers.”

Bezuiniging lijkt op een straf voor de vrijwilligers
De SP geeft de vereniging hier in gelijk. De vereniging draait al goed op vrijwilligers en deze bezuiniging lijkt wel een straf op het goede functioneren van deze vrijwilligers. De wethouder is gevraagd of hij kan garanderen dat er niet één parkje gesloten zal worden als de bezuinigingen worden doorgevoerd, kan hij deze terechte zorgen wegnemen? Wethouder Kagie gaf geen directe antwoord en draait volgens ons om de pot heen door de gemeentelijke verantwoordelijkheid door te schuiven naar de bewoners. 

Wethouder Kagie zegt, ''als er geen draagvlak is bij de bewoners, dan ligt dat niet aan ons.''

In gesprek met de burger
De wethouder heeft wel toegezegd met de vereniging in overleg te gaan. Wat de SP Den Bosch betreft niet meer dan fatsoenlijk, als je bedenkt dat er tot op de dag van vandaag complete radiostilte is aan de kant van het college van burgemeester en wethouders.

Voor de SP zijn de dierenparkjes van onschatbare waarde: groen in de wijk, een ontmoetingsplaats en sommige parken zijn ook een dagbesteding voor mensen met een handicap. De dierenparkjes mogen niet worden wegbezuinigd. 

Als het aan de SP ligt houden we de schaapjes op het droge!

Reactie toevoegen

U bent hier