h

SP Den Bosch: Weener XL maakt mensen klein

28 januari 2016

SP Den Bosch: Weener XL maakt mensen klein

Foto: Foodnieuws / foodnieuws.nl

Maandag 25 januari organiseerde de SP samen met Bosch Meldpunt in Den Bosch een openbare avond ‘Werken zonder Loon’. 

De voorzitter van de lokale SP, Patty Hamerslag opende de avond: ‘We zijn vanavond samen om het te hebben over werken zonder loon; steeds vaker krijgt de SP signalen dat men met- en voor behoud van uitkering werk moet doen wat voorheen een betaalde baan was. Dit was voor de SP het moment om wethouder Van Olden een Scrooge award uit te reiken.’ ‘Voor de SP was dat nog maar het begin’, zo besluit ze haar opening. 

Foto: SP Den Bosch / denbosch.sp.nl

Ans Lokhoff, raadslid in Den Bosch: ’Andere partijen uit de Bossche raad vinden dat de Weener XL goed handelt en goed werk verricht, de SP is de enige die kritisch durft te zijn’. Lokhoff heeft wel een idee hoe de Weener idealiter zou moeten werken. Ze zegt hierover: ‘De Weener XL moet dienstverlenend zijn; mensen echt helpen bij het vinden van een baan, mensen helpen met het aanvragen van toeslagen waar ze recht op hebben en stoppen met het uitbuiten van uitkeringsgerechtigden.’ 

FNV aan het woord
FNV woordvoerder Felix Alejandro Perez, hij legt haarfijn uit hoe het werkt. ‘Als uitkeringsgerechtigde ben je voor de gemeentes een schadelast, deze schadelast wil de gemeente beperken en dus zetten ze uitkeringsgerechtigden aan het werk voor behoud van hun uitkering,’ zo legt Felix uit. Hij heeft ook tips voor de aanwezigen tijdens de gesprekken met de gemeente. 

Voorbeelden uit de praktijk
Uit de zaal kwamen voorbeelden, zoals een mevrouw die jarenlange ervaring heeft als secretaresse bij provinciebestuurders en in leidinggevende functies. 

‘De werkruimte waar we nu verplicht te werk gesteld werden was vies en oud. Mijn ogen raakten snel geïrriteerd door de hoeveelheid stof in de ruimte. Ook werden we behandeld als derderangsburger. We moesten door de zij-ingang naar binnen en collega’s mochten niet naar de kantine waar de "normale" werknemers wel gebruik van konden maken. Er was totaal geen inspraak mogelijk over hoe het anders zou kunnen. Ik moest met een leertraject leren wat een kantoorbaan inhoud, en dat terwijl ik al jaren ervaring heb met kantoorwerk. 'Te belachelijk voor woorden’. 

Een ander voorbeeld uit de zaal kwam van een mevrouw die afgestudeerd is als doctorandus in de Nederlandse taal. Een aantal jaar is ze werkzoekende en kreeg opeens een brief van de Weener XL op de deurmat voor een werkervaringsplek. Ze heeft een Quick scan laten maken (wat vind je leuk, waar ben je goed in, waar liggen je interesses etc.). Het gesprek met haar werkcoach veranderde van vriendelijk naar mensonwaardig en kleinerend. ‘Ik wilde wel graag receptiewerk doen, of bij de post. Echter mijn werkcoach moest en zou mij in de schoonmaak plaatsen’. 

Er was ook een heer die zijn ervaring wilde delen, het gaat met name over werkverdringing. Hij had een eigen klusbedrijf. Totdat Weener ook een klusbedrijf begon en toen begon de ellende, hij schetste: ’Ik had een succesvol klusbedrijf wat lekker liep, maar toen begon Weener XL een klusbedrijf, dat goedkoper was dan mijn bedrijf. Ik verloor dus steeds meer opdrachten door het klusbedrijf van de Weener XL die met gratis arbeidskrachten werkte.’ Dat dit niet een op zichzelf staand verhaal is blijkt al snel, hij vervolgt: een vriend van mij heeft een hoveniersbedrijf gehad, ook hij verloor veel werk aan de WeenerXL doordat zij ook een groenbedrijf hadden. Uiteindelijk is mijn vriend zelf ook bij de Weener terecht gekomen en mocht hij voor behoud van uitkering gaan werken in het groenbedrijf van de Weener.’ 

De SP ingeschakeld
Naast alle negatieve verhalen was er ook iets positief te melden. Een vrouw uit de zaal gaf aan dat ze tegengas heeft gegeven door voor haar rechten op te komen. Wat ze er aan heeft gedaan was de SP inschakelen, kritisch zijn en zich aan de gemaakte afspraken te houden. ‘Dat hielp, want uiteindelijk werden de werkcoaches steeds liever tegen mij,’ zo besluit ze. 

Sadet aan het woord
Ten slotte komt Sadet Karabulut, Tweede Kamerlid voor de SP, aan het woord:’ er wordt geld verdiend over de ruggen van werkzoekenden. Er wordt een beeld geschetst dat allemaal uw eigen schuld is dat u geen werk heeft, ‘ begint ze vurig haar verhaal. Ze vervolgt:’ de liberalen denken dat u vanzelf wel een baan krijgt als de hoogte van uw uitkering naar beneden gaat. ‘De mensen die begeleiding nodig hebben krijgen het niet, en de mensen met 30 tot 40 jaar werkervaring worden gekleineerd en moeten werken voor hun uitkering. In de Verenigde Staten ontstaat er een steeds groter wordende groep werkende armen, helaas zien we dit nu ook in Nederland ontstaan,’ is de sombere toon van Karabulut. 

We moeten de crisis niet in de schoenen schuiven van uitkeringsgerechtigden, maar we moeten banen creëren. Durf je verhaal te vertellen, kom in actie, zodat we net als in andere steden werken zonder loon een halt toe kunnen roepen!’ sluit Karabulut strijdbaar af. 

SP Den Bosch en Bosch Meldpunt Uitkeringen zijn op basis van klachten over Weener XL een Zwartboek aan het opstellen. Wij houden jullie op de hoogte van onze acties.

Ben je ook een uitkeringsgerechtigde en wil je melding maken van Werken zonder Loon? Meld dit dan bij het meldpunt ‘Werken Zonder Loon’, denbosch@sp.nl of tel 06-49315318

Reactie toevoegen

U bent hier