h

SP Den Bosch stelt schriftelijke vragen over Reinier van Arkel

16 december 2015

SP Den Bosch stelt schriftelijke vragen over Reinier van Arkel

Foto: Reinier van Arkel / den-bosch.serc.nl/

Op 27 november heeft de gemeenteraad van Den Bosch een brief ontvangen  van wethouder Kagie, met het bericht dat de Reinier van Arkel hun personeelsbestand moet inkrimpen omdat zij onvoldoende budget heeft om te kunnen voldoen aan de zorgvraag. 

Bezuinigen op de zorg? Niet door de SP!
Voor SP Den Bosch kwam dit bericht als een schok. Begin dit jaar is de thuiszorginstelling Pantein/Vivent failliet gegaan. Er zijn wachtlijsten in de jeugdzorg. De opvang van dak en thuislozen is ook onder de maat. De sociale wijkteams hebben nog een lange weg te gaan voor zij de controle over de zorgvragen aan kunnen.

Nu zullen ook de mensen die door de geestelijke gezondheidszorg ondersteund worden in de kou komen te staan. Daarnaast wordt de werkgelegenheid ernstig aangetast.

Uit onderzoek van de SP, welke gehouden is bij ruim 1000 medewerkers uit de zorgsector, blijkt dat 70% vindt dat het tempo waarin het aantal plekken in de instellingen wordt afgebouwd onverantwoord is. Door de bezuinigingen op de instellingen neemt, volgens de medewerkers, het aantal verwarde personen op straat toe.

In de instellingen zijn de bedden verdwenen, thuis kan de zorg niet gegarandeerd worden. Los nog van het mogelijke gevaar dat deze mensen voor zichzelf en hun omgeving vormen, hebben ook politie en andere hulpdiensten hier de handen vol aan. De afbouw van het aantal bedden moet, zolang de zorg thuis niet op orde is, stoppen.’    

De SP heeft de volgende vragen aan de wethouder gesteld:

  1. Kan het college ons verzekeren dat door alle ontwikkelingen in de zorg, cliënten niet tussen wal en schip geraken? Zo ja, op welke gronden? Zo nee, kan er een onderzoek plaatsvinden.
  2. Is het bij het college bekend hoeveel mensen er op dit moment hun werk zijn kwijt geraakt door alle ontwikkelingen en in de toekomst kwijt zullen raken ? Zo ja, kunt U dat bekend maken. Zo nee, Waarom niet?
  3. Kan het college  de burgers van Den Bosch beschermen tegen ongewenste neveneffecten van alle bezuinigingen in de zorg? Zo ja, kunt U dat toelichten? Zo nee, wat gaat U ondernemen?
  4. Kan het college een toelichting geven waarom zij vinden dat het budget voor Reinier van Arkel toereikend is om de cliënten te kunnen behandelen cq. te begeleiden? Zo ja, kunt U ons dat inzichtelijk maken? Zo nee, wat gaat U daaraan doen?
  5. Is de Reinier van Arkel door het college betrokken in de transformatie? Zo ja, hoe is dat te werk gegaan. Zo nee, waarom niet?
    Er wordt geschreven dat de Reinier van Arkel een lagere productie heeft dan in voorgaande jaren. Is dit door Reinier van Arkel ook aangegeven? Zo ja, in welke vorm? Zo nee, waarom niet?
  6. Is het college zich van bewust dat door de crisis mensen ook geestelijk ziek worden? Zo ja, wat gaat U hieraan doen? Zo Nee, waarom niet?
    Kan het college ons verzekeren dat de onderhandelingen over de contractering voor 2016 met de zorgaanbieders niet alleen gaan over bezuinigingen maar dat de zorgvraag op de eerste plaats blijft staan? Zo ja, kunt U dat inzichtelijk maken? Zo nee, waarom niet?
  7. Zijn er op dit moment signalen van andere zorgaanbieders als de Reinier van Arkel, dat zij niet uitkomen met het budget 2015? Zo ja, welke zijn dat? Zo nee, kunt U dat dan bevestigen?

Reactie toevoegen

U bent hier