h

SP Den Bosch steunt: SOS voor de SW!

20 november 2015

SP Den Bosch steunt: SOS voor de SW!

Foto: SP Den Bosch / denbosch.sp.nl

Gisteren waren ruim 7.500 medewerkers van de SW bedrijven uit heel het land bijeen op het Malieveld. Na ruim 5 jaar geen loonsverhoging, een schamel bod van 130 euro netto per jaar en dan nooit meer zeuren om een loonsverhoging. De CAO onderhandelingen zijn opgeschort, de medewerkers van de SW bedrijven en de vakbonden pikken het niet langer. En terecht!

Dit is natuurlijk ongehoord,...en dan hebben we het nog niet eens gehad over de arbeidsomstandigheden die door alle bezuinigingen zwaar onder druk komen te staan en de pensioenen die verslechteren. Ook SP Den Bosch was erbij, samen met Sadet Karabulut, SP leden uit Den Haag en ondersteuning van de SP Amersfoort hebben we laten weten dat we achter ze staan. Roy, Sander en Patty hebben de stakers voorzien van een heerlijke verse krentenbol en een flyer van de SP. 

Foto: SP Den Bosch / denbosch.sp.nl

Veel Bossche werknemers van de WeenerXL hebben er schoon genoeg van om behandeld te worden als tweederangs werknemers. 50 medewerkers durfde het aan om mee te gaan naar het Malieveld. Wat de politie agenten en de ambulancemedewerkers is gelukt lukt ons ook. Men moet opnieuw om tafel met de VNG waar onze wethouder Huib van Olden voorzitter van is.

Er moet opnieuw onderhandeld worden, want dit bod kan niet en mag niet! Onderweg in de volle bus was men vol verwachting hoeveel mensen er zouden komen. Maar de ruim 7500 hadden ze zelf niet verwacht, wat een geweldige opkomst! Door de saamhorigheid en de hoopvolle en strijdbare toespraken van Ruud Kuin en andere FNV kaderleden zijn ze nog meer overtuigd dat staken het verschil kan maken. 

Foto: SP Den Bosch / denbosch.sp.nl

Ondertussen zijn er een paar SW’ers naar het hoofdkantoor van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten getrokken om de voorzitter aan zijn jasje te trekken. Ze hebben het kantoor bezet om daar de urgentie van een goede CAO duidelijk te maken. Dat ze er niet blij mee waren was wel duidelijk geworden, ze hebben 30 mensen door de politie laten oppakken en deze hebben zo'n 5 uur in een cel gezeten.

Tijdens de terugreis was de stemming in de bus uitbundig, wat een saamhorigheid en nog wat nagenieten van het swingende optreden van Wolter Kroes. Door de verschillende gesprekken in de bus en met andere mensen op het Malieveld hebben we een goed beeld gekregen van wat er allemaal gebeurt op de werkvloer, van hoe de kantine steeds verder verslechterd tot aan hoeveel verschillende begeleiders ze het afgelopen jaar voorbij hebben zien komen. Ook weten we dat de druk op de Sociale Werkvoorziening steeds groter aan het worden is nu ze ook alle bijstandgerechtigden aan de slag moeten helpen vanuit de nieuwe participatiewet.

De openhartige gesprekken waren soms zelfs emotioneel,..het gaat om hun veilige werkplek, leven van alle dag en vaak hun enige sociale contacten die ze hebben. Het moet verschrikkelijk zijn als dit onder je neus steeds verder afbrokkelt. 

We hebben bewondering voor alle stakers,..ze hebben het lef om tegen alle dreigingen en halve waarheden die de ronde gingen over ontslag, inhouden van verlof, ongeoorloofd verlof met de daarmee samenhangende maatregelen toch daar massaal hun stem lieten horen! Ze komen op voor zichzelf maar juist ook voor al die werknemers die er niet bij waren. En als er over 4 weken geen fatsoenlijk bod op tafel licht trekken ze met zijn allen naar Den Bosch,..Huib maak je borst maar nat!

Gerelateerde artikelen:

Reactie toevoegen

U bent hier