h

Voorzitster aan het woord - oktober 2015

27 oktober 2015

Voorzitster aan het woord - oktober 2015

Ik vraag u “Komt u uit de kluis?” Met 900 miljonairs bent u hier in de gemeente Den Bosch. Negenhonderd mensen van vlees en bloed die hard werken voor hun geld, die houden van hun gezin, en die deel zijn van een familie, van een buurt een gemeenschap.

In onze gemeente leven ruim 3000 kinderen op in armoede, drieduizend! Hoe kan dat , waarom is dat zo? En nog belangrijker: wat kunnen we daar aan doen? Wij als samenleving kunnen daar wat aan doen. Maar vooral u. We hebben u daar bij nodig. Durft u het aan en komt u uit die kluis?

3000 kinderen die niet naar verjaardagen van vriendjes gaan omdat ze geen geld hebben voor een cadeautje. Kinderen die geen lid kunnen zijn van de rugbyclub, knutselgroepje of balletles. Maar erger nog: ze gaan vaak zonder te eten naar school en hebben minder kansen om zich te ontwikkelen. Ze zijn niet alleen, die Bossche kinderen. 340.000 duizend kinderen in Nederland, tegenover 1,3% Nederlanders met een vermogen van een miljoen of meer. Ik zal maar niet noemen hoeveel dat er zijn in Europa en de wereld.

Wat zou het mooi zijn als u voor 3 kinderen, of al is het er maar 1, de contributie van de sportclub zou betalen, als u zou bijdragen voor de bijles voor school of een verjaardagscadeau. Deze kinderen een beter leven en een betere toekomst geven. Maar het is een blijft liefdadigheid, schaamtevol voor diegene die het aan moet nemen en natuurlijk afhankelijk zijn van. Weet u wat dat doet met mensen?

We zouden dit natuurlijk ook gewoon via de belastingen kunnen regelen... Maarja dat heet dan solidariteit en ja dat is tegenwoordig een vies woord. Minder dan 2% meer belasting vragen aan de meest vermogenden en de multinationals, u voelt het niet eens. Misschien werkt het zelfs voor u, want u weet zelf als geen ander hoe de economie werkt. Geld wat terecht komt bij de 2,8 miljoen mensen met een minimuminkomen in Nederland wordt meteen uitgegeven aan eten drinken, aan kleding en schoolspullen voor de kinderen, aan achterstallige rekeningen en niet te vergeten aan zorg. Dat geld komt dus meteen weer bij  anderen terecht, een betere boost voor de economie kun je niet hebben.

Echt, ik ben niet tegen rijkdom maar ik ben tegen armoede!

Nederland is in de problemen, de uitgeklede zorg, de torenhoge werkeloosheid, de rijen voor de voedselbank, het ongeloof in de democratie, de agressieve toon tegen elkaar en tegen alles wat vreemd is. U kunt de eerste stap zetten in de kloof tussen de have’s en dont’thave’s. De ongelijkheid in nederland neemt alleen maar toe, in plaats van af, terwijl er genoeg is voor iedereen. Kom uit die kluis, kijk om u heen en sta op! Laat zien dat u gaat voor een maatschappij waar de verdeling iets eerlijker is, want zeg nu zelf “u zult er geen boterham minder om eten”.

Miljonairs die naar aanleiding van dit bericht eens van gedachten willen wisselen en ons plan: de miljonairstax, kunnen contact op nemen met de SP.

Ons plan is te vinden op sp.nl

Kameraadschappelijke groet van jullie voorzitster,

Patty Hamerslag

Reactie toevoegen

U bent hier