h

Voorzitster aan het woord - juli 2015

15 juli 2015

Voorzitster aan het woord - juli 2015

Deze maand krijgen jullie een dubbeldikke editie van de Tribune, juli en augustus in één. Omdat het vakantietijd is. 

Ik zeg bewust vakantietijd en geen vakantie, want ik weet dat het in de politiek nooit echt vakantie is. In de hele wereld gaat het leven door. 

In Irak, Syrië en ga zo maar door stoot IS gewoon door en zal de NAVO er tegenover staan. Met alle ellende voor de bevolking van dien. In Israël en Palestina is het al heel lang geen vakantie meer. 

De Europese crisis en de druk op de Grieken houdt niet op zodra de school vakanties beginnen. Dat veel van onze gepensioneerde kunnen genieten van een paar maanden zon in Spanje neemt niet weg dat voor de meeste ouderen in Griekenland de zon niet meer schijnt, ook niet achter de wolken. 

Meer dan 50% werkeloosheid, inkomenskortingen van ongekende aard en het wegvallen van basisbehoeften zoals zorg. Internationale soli-dariteit noemen ze dat in dit huidige kapitalistische systeem. Het OXI was terecht… Nu verder naar een oplossing in plaats van een uitpersing. 

Maar ook dichter bij huis staat de politiek niet stil. Onze kamerleden gebruiken deze tijd juist voor meer werkbezoeken en must-read boeken op de leeslijstjes. Wetende dat het ook voor veel Nederlanders geen vakantietijd is. 

Vakantiegeld wordt door ruim éénderde van de Nederlanders gebruikt om achterstallige reke-ningen te betalen. Hoezo, vakantie? 

Stress, of je de rekeningen volgende week kunt betalen, gaat altijd door. De mensen die in de schuldhulpverlening terecht komen is in acht jaar tijd verdubbeld naar bijna 100.000 huishoudens. 10% van de Nederlanders leeft onder de armoede-grens. 

Dat zijn ruim 400.000 kinderen die deze schoolvakantie samen met mam en papa in de rij voor de voedselbank staan in plaats van in de rij voor een ritje in de achtbaan. Het grootste probleem van die armoede is dat daardoor het totale leven verslechterd. Je leeft korter en dat ook nog eens met een slechtere gezondheid, je hebt meer stress, meer psychische problemen en vaker depressief. Je bent minder goed in staat je kinderen op te voeden in een uitzichtloze situatie. Dat geef je door van generatie op generatie, met alle gevolgen van dien. 

En voor meneer de Boer die hen allemaal “labbe-kakken” noemde die maar moesten gaan werken een weetje: een hele grote groep zijn kleine winkeliers en zzp’ers die nipt het hoofd boven water weten te houden. 

Er zijn bijna geen banen waar je van rond kunt komen met al dat flexibiliseringsgedoe en wegwerpwerknemers. Werkelozen wegzetten en behandelen als criminelen, schaam je Rutte! 

En dat terwijl het aantal miljonairs de afgelopen jaren met meer dan 20% is gestegen, Samsom moest zich nog dieper schamen! Den Bosch telt ongeveer 900 miljonairs tegenover meer dan 3000 arme kinderen. Je zou toch zeggen “Er is genoeg voor iedereen!” 

Dat is er volgens de SP ook, dat kun je lezen op https://www.spnet.nl/campagnes/er-is- genoeg-voor-iedereen Ga je mee op zoek naar die miljonair die bereid is 1% meer belasting te betalen? De koek eerlijk verdelen, want iedereen heeft recht op een rechtvaardig leven, en als het kan een beetje vakantie. 

Kameraadschappelijke groet van jullie voorzitster, Patty Hamerslag

Reactie toevoegen

U bent hier