Financieel debakel dreigt door industrieterrein Heesch-West
Financieel debakel dreigt door industrieterrein Heesch-West
De SP maakt zich al enkel jaren ernstige zorgen over de exploitatie van het bedrijventerrein Heesch-West. Hier is 105 ha bedrijventerrein gepland terwijl er in de omgeving nog 180 ha bedrijventerrein verkocht moet worden. Vorige week is eindelijk concrete informatie naar buiten gekomen. Het plan wordt enigszins aangepast door het bedrijventerrein in 2 fases uit te geven maar de colleges van Bernheze, Oss, Maasdonk en Den Bosch blijven vasthouden aan de 105 ha.
Op dit moment staat de teller al op 24 miljoen verlies! De economische omstandigheden doen vermoeden dat het verlies veel verder op gaat lopen. De SP Den Bosch heeft daarom kritische vragen geteld aan het college over de aangenomen prognoses en de financiële haalbaarheid. Wij zijn van mening dat men moet stoppen met de aankoop van grond en dat er een nieuw realistischer plan gemaakt moet worden om een grotere financiële strop te voorkomen
Hieronder treft u de inhoud van de brief aan B&W aan:
‘s-Hertogenbosch,15 januari 2013
Betreft: Schriftelijke vragen ex art. 39 RvO m.b.t. Industrieterrein Heesch-West
Geacht College,
Acht jaar geleden hebben de gemeenteraden van Oss, Den Bosch, Maasdonk en Bernheze besloten samen het regionaal bedrijventerrein Heesch-West aan te leggen. Hiermee gaven deze gemeenten invuling aan de opgave uit het streekplan 2002 van de provincie Noord-Brabant. Het 125 hectare grote bedrijventerrein is gepland in het agrarisch gebied ten zuiden van de A59, tussen Heesch en Vinkel. Destijds was de verwachting dat de economie en dus ook de behoefte aan bedrijventerreinen flink zou blijven groeien. Met het aanleggen van bedrijventerreinen was veel geld te verdienen. Daarom werd voortvarend gestart met planvorming en grondaankoop.
Maar nu, acht jaar later, ziet de wereld er heel anders uit. Er liggen honderden hectaren bedrijventerrein braak en de vraag is naar het nulpunt gedaald. Inmiddels is al ruim 50 miljoen gemeenschapsgeld in Heesch-West geïnvesteerd voor de aankoop van grond en gebouwen. Per inwoner van Den Bosch, Oss, Maasdonk en Bernheze ongeveer 200 euro. Maar 50 miljoen is nog lang niet genoeg. Er moet nog veel grond worden gekocht, landbouwbedrijven moeten worden uitgekocht, ontsluitingswegen moeten worden aangelegd en het terrein moet bouwrijp worden gemaakt. Geschat wordt dat daarvoor nog 75 miljoen extra nodig is. Gemeenschapsgeld dat alleen terugkomt door industriegrond te verkopen. Onduidelijk is of, wanneer en tegen welke prijs dit gaat gebeuren. Op dit moment is de vraagprijs voor de industriegrond € 145, - per m2. Bij een daling van € 10, - per m2 zal er 6 miljoen extra verlies zijn. Als 1 ha industriegrond 1 jaar later verkocht wordt, is het verlies 10 miljoen extra. Beide geen irreële verwachting in de huidige economische realiteit.
Oss, Uden, Veghel en Den Bosch hebben samen nog 180 ha bedrijventerrein in de aanbieding. Pas daarna komt Heesch-West in beeld. Vorig jaar is een nieuwe behoefteprognose gemaakt en daaruit zou blijken dat Heesch-West t.z.t. nodig is. Maar ten onrechte wordt daarin geen rekening gehouden met het feit dat ook Uden en Veghel bedrijventerrein in ontwikkeling hebben. Bovendien is de prognose gebaseerd op groei van de economie. Maar de economie stagneert. Bovendien krijgen we te maken met een krimpende beroepsbevolking.
Het CBS schat dat de omvang van de beroepsbevolking tussen 2010 en 2030 met 500.000 personen afneemt. Dat komt vooral door de vergrijzing. Minder mensen betekent ook minder werkplekken. Het gevolg is dat er steeds meer gaten gaan vallen op de huidige bedrijventerreinen. Het zal nog een hele klus worden om die goed in te vullen. Met andere woorden, de 105 hectare in Heesch-West zouden wel eens heel lang braak kunnen blijven liggen.
Op 10 januari hebben de verantwoordelijke wethouders in een overleg met de provincie bekendgemaakt in plaats van 105 ha nog maar 76 ha bedrijventerrein te ontwikkelen. De resterende 29 ha zullen in fase 2 uitgegeven worden. De totaal benodigde grond van
125 ha word nog steeds aangekocht. Mede daardoor loopt het geschatte verlies op Heesch-West inmiddels op tot 24 miljoen. Van die 24 miljoen is reeds 12,5 miljoen als verlies ingeboekt door de deelnemende gemeenten. De andere 11,5 miljoen moet nog als verliespost worden opgenomen in de begrotingen.
Naar aanleiding van bovenstaande heeft de SP Den Bosch de volgende vragen:
1) Is het college het met de SP eens dat de er bij de behoefteprognose ten onrechte geen rekening is gehouden met de ontwikkeling van bedrijventerreinen in Uden en Veghel? Zo nee, waarom niet?
2) Hoe denkt het college er voor te zorgen dat een bedrijf wat zich in Den Bosch wil vestigen straks kiest voor Heesch-West en niet voor Veghel?
3) Is het college het met de SP eens dat er bij de behoefteprognose ten onrechte geen rekening is gehouden met de krimp van de beroepsbevolking? Zo nee, waarom niet?
4) Is het college het met de SP eens dat de behoefteprognose gebaseerd is op economische groei maar dat niet duidelijk is wanneer de economie weer zal gaan groeien? Zo nee, waarom niet?
5) Is het college het met de SP eens dat de 180 ha bedrijventerrein die de 4 gemeenten nog in de aanbieding hebben ruim voldoende is om de komende tientallen jaren potentiële bedrijven te vestigen? Zo nee waarom niet?
6) Is het college het met de SP eens dat er nog meer financiële risico’s genomen worden met het verwerven van de resterende grond? Zo nee, waarom niet?
7) Is het college het met de SP eens dat de voorgestelde aanpassing van het plan de financiële risico’s niet verkleint? Zo nee waarom niet?
8) Is het college het met de SP eens dat de sterk gewijzigde economische omstandigheden, de grote voorraad bedrijventerrein en de krimp van de beroepsbevolking betekenen dat het plan uit 2004 van tafel moet en moet worden vervangen door een nieuw, aanzienlijk kleiner plan? En dat in de aanloop daartoe moet worden gestopt met grondverwerving? Zo nee, waarom niet?
Cecile Visscher en Patty Hamerslag
SP afdeling Den Bosch