h

Minder theater voor meer geld?

21 november 2012

Minder theater voor meer geld?

Zoals bij alle soapseries lijkt er aan de Bossche soap rond het theater maar geen einde te komen. Hoe zal het geruzie in de coalitie straks uitpakken voor de Bosschenaar? Hebben we een paar spannende ‘cliffhangers’ gehad, maar houden we er een onbevredigende, dure oplossing aan over?

Dat er een nieuw theater moet komen, dat stond in het coalitieakkoord dus daar was de coalitie het over eens, maar waar dat theater moet komen en wat voor een theater dat stond er niet bij. Het college wilde twee zalen in het Paleiskwartier, de coalitiepartijen VVD, GroenLinks, PvdA, CDA en Rosmalens Belang waren hopeloos verdeeld. De verschillende fracties hadden elk hun eigen voorkeur en het college besloot uiteindelijk te kiezen voor het uitstellen van de beslissing en voor het voorlopig opknappen van het bestaande theater. De coalitie vroeg uitstel om met een compromis te komen en dat compromis ligt er nu: onderzoeken of een theater met in ieder geval één zaal, met 1000 plaatsen op de huidige plek van het theater een optie is.
Dat is, waar we nu, na vele maanden, na een locatieonderzoek, expertmeetings en informatieavonden staan. De keuze voor de coalitiepartijen voor één grote zaal is naar eigen zeggen vanwege de angst voor te veel concurrentie door andere zalen in onze gemeente, maar lijkt meer ingegeven door de keuze voor de Parade als locatie. Het bouwblok op de Parade is gewoon te klein om meerdere zalen op een goede, betaalbare, manier in te passen. Is één zaal voor 1000 mensen een reële optie voor Den Bosch? Naar mening van de SP het een slechte keuze. Met carnaval, Theo Maassen of Ilse de Lange, zal de zaal wel komen, maar dat soort artiesten en festiviteiten heb je niet elke dag en dat zou betekenen dat het nieuwe theater ofwel vaak zou draaien met te weinig publiek ofwel maar een paar keer per maand open zou kunnen zijn. Dan hebben we het nog niet eens over de moeilijkheden die er op de huidige locatie nu al zijn om de vrachtwagens met decors e.d. bij het theater te laten komen. Ook betekent een keuze voor de Parade dat het huidige theater gesloopt moet worden en dat het theater dus tijdelijk ergens anders moet komen. Dat betekent dat een andere geschikte ruimte gevonden moet worden of een ruimte geschikt gemaakt moet worden en dat het theater langere tijd in dat tijdelijke onderkomen moet zien te draaien.
Dan een laatste, maar niet onbelangrijk punt, in deze discussie. De crisis heeft ervoor gezorgd dat er heel veel bezuinigd is, en waarschijnlijk nog wordt, op de culturele instellingen en gezelschappen en ook op de inkomens van de mensen die het theater moeten gaan bezoeken. Dat heeft gevolgen voor alle theaters en zalen in onze gemeente.
Dat het voorstel van de coalitie spreekt van minstens één zaal, zou nog wel eens belangrijk kunnen worden. Als het onderzoek uitwijst dat één zaal niet te exploiteren is, zou het zo maar kunnen dat de coalitie kiest voor meerdere zalen op de Parade met alle financiële, maar ook ruimtelijke gevolgen van dien. Deze raadsperiode zal er hoogstwaarschijnlijk geen besluit meer worden genomen over het nieuwe theater en als SP zijn we er bang voor dat al het geld dat al in onderzoeken, informatieavonden, ambtelijke uren enzovoorts is gestopt, weggegooid geld zal blijken. Een goed theater voor Den Bosch is mogelijk, maar dan moeten een aantal fracties over hun eigen schaduw durven stappen en een keus maken voor het beste theater voor het minste geld. Laat de soap een ‘happy end’ krijgen.

Cecile Visscher, fractievoorzitter SP Den Bosch

U bent hier