h

Schriftelijke vragen over het. aanwijzen van ’s-Hertogenbosch tot schaarstegebied

30 september 2011

Schriftelijke vragen over het. aanwijzen van ’s-Hertogenbosch tot schaarstegebied

Met ingang van 29 augustus 2011 is het woningwaarderingsstelsel aangepast. Het rijk heeft 10 van de 40 COROP-gebieden aangewezen als zogenaamde schaarste gebieden. Deze 10 gebieden zijn gebieden waarin de vraag naar woningen hoog is en daardoor is de gemiddelde WOZ waarde hoger is dan in de andere 30 COROP-gebieden. In deze 10 schaarste gebieden is het woningwaarderingsstelsel aangepast. Dat wil zeggen dat huurwoningen in deze gebieden bij mutatie maximaal 25 punten meer kunnen krijgen. Woningen met een waarde van € 2.900 per m2 kunnen 25 punten erbij krijgen alle andere huurwoningen kunnen 15 punten erbij krijgen . Dit komt neer op een huurverhoging van maximaal € 120,-. Ook de gemeente ’s-Hertogenbosch ligt in één van deze schaarste gebieden.

Naar aanleiding hiervan heeft de SP-fractie de volgende vragen aan het college gesteld:
1. Is het college op de hoogte van het feit dat minister Donner op 29 augustus het woningwaarderingsstelsel heeft aangepast?

In het besluit wat gepubliceerd is in de Staatscourant staat dat toegelaten instellingen op basis van het Besluit beheer socialenhuursector de verplichting hebben om bij hun werkzaamheden het in de betrokken gemeente geldende volkshuisvestingsbeleid in acht te nemen.

2. Laten de prestatie afspraken die de gemeente met de corporaties gemaakt hebben toe om de sociale huurhuizen, met de door in dit besluit toegestane punten telling, te verhogen?
3. Zo ja,hoeveel sociale huurwoningen in onze gemeente kunnen met 15 punten worden verhoogd en hoeveel met 25 punten?
4. Zo ja,hoeveel van de sociale huurwoningen kunnen met dit nieuwe waarderingsstelsel zodanig in huur worden verhoogd dat ze geen sociale huurwoning meer zijn?
5. Zo ja, is de gemeente bereid om een nieuwe paragraaf op te nemen in de prestatie afspraken waarin geregeld wordt dat de sociale huurwoningen niet in punten telling mogen stijgen en dat de voorraad sociale huurwoningen niet zal afnemen.

Tot slot nog een aantal vragen over de effecten op de particuliere huurwoningvoorraad.

6. Hoeveel particuliere huurwoningen kunnen door dit besluit met 15 punten worden verhoogd en hoeveel met 25 punten?
7. Wat betekend dit voor de totale huurwoning markt in de gemeente
’s-Hertogenbosch en de bereikbaarheid van de particuliere huurwoningen voor de groep huurders met een jaar inkomen boven de € 33.614,- ?
8. Heeft de gemeente middelen om de huurprijzen van particuliere huurwoningen niet onevenredig veel te laten stijgen zodat de bereikbaarheid van particuliere huurwoningen gegarandeerd blijft?

U bent hier