h

Schaliegas, de SP en het fraccen

9 juni 2011

Schaliegas, de SP en het fraccen

De gasmaatschappij Cuadrilla heeft van het ministerie van EZ toestemming gekregen om in Brabant naar schaliegas te zoeken. Dat gaat met een nieuwe methode, het “fraccen”. Vanwege ervaringen in de VS is hierover veel maatschappelijke beroering ontstaan, vooral in de omgeving van Boxtel, waar al een bouwvergunning voor een proefboring afgegeven is.

De zorgen bij de bevolking hebben de SP, bij monde van Tweede Kamerlid Paulus Jansen, tot een voorlopig standpunt gebracht. Dat luidt:
1) Er worden op zorgvuldige wijze randvoorwaarden geformuleerd en een risicoanalyse gemaakt van de milieueffecten
2) Gedurende de looptijd van dat onderzoek wordt er niet geboord
3) Dit komt neer op een moratorium, waarvan het begin- en eindmoment samenvalt met dit onderzoek
4) Als het onderzoek negatief uitpakt, wordt er niet gewonnen.

Als het onderzoek positief uitpakt, is winning bespreekbaar. Er worden dan nadere voorwaarden geformuleerd, waaronder uiteraard op het gebied van milieu en landschap. De winningsvergunning volgt in genen dele automatisch op de exploratievergunning. Daartoe is een apart politiek proces nodig.

Cuadrilla heeft een grote concessie toegewezen gekregen (met ruim 1900 km2 bijna half Brabant). Daarnaast ligt er bij Engelen (Den Bosch) ook nog een kleine opsporingsconcessie van een andere onderneming NPN. Ook liggen er enkele kleinere gebieden waar al winning plaatsvindt. Op de bijgevoegde kaart is dit zichtbaar gemaakt.

Voor nadere inlichtingen kan men contact opnemen met Paulus Jansen (zie de SP-site) of met Bernard Gerard, 040-2454879, (bjmgerard@gmail.com)

U bent hier