h

SP stelt vragen over de krimp in winkelhart van steden

8 januari 2011

SP stelt vragen over de krimp in winkelhart van steden

Op donderdag 25 november presenteerde bureau Q&A haar rapport Retail2020-Re’structure. Dit onderzoek laat een onthutsend beeld zien van de toekomst voor winkelbedrijven. De vijf grote Brabantse steden veranderen de komende jaren drastisch: bewinkeling, bevolking,besteding,bronnen en bereik.

Het aantal zelfstandig ondernemers met winkelruimte zal met 30% tot 50% afnemen. Dit omdat velen in het MKB vanwege hun leeftijd willen stoppen en opvolgers dienen zich nauwelijks aan. Ook zal een behoorlijk percentage gedwongen moeten stoppen. De sector die het afgelopen decennium qua omzet al kromp, verliest nog minstens een vijfde van de omzet aan internetshops, aldus de heer Quix van Q&A. Het winkelen via internet en mobiele telefoon neemt de komende jaren een enorme sprong voorwaarts. Voor de consument is de ‘stenen’ winkel in 2020 niet meer het vanzelfsprekende kanaal om er zijn aankopen te doen. Een winkel die niet te vinden is op internet, krijgt straks geen klanten meer over de vloer. Nu al oriënteert 40 procent van de consumenten zich eerst op internet. Elke zoektocht begint straks op het web en de “gewone” winkel worden een soort showroom. Ook groeit het besef dat er een grens is aan de onbeperkte (financiële) mogelijkheden.
De tijd van onbeperkt aankopen is voorbij en het is nog maar de vraag of die terug komt. De wereldwijde economische stagnatie, de woningmarkt, werkeloosheid, inflatie en hoge kosten zijn hier de oorzaak van. Er is een vooruitzicht op een periode van beperkte groei met inflatie en onzekerheid en dit leidt tot terughoudende consumenten. Ook zie je dat de consument steeds bewuster gaat kopen, het zogenaamde conusminderen en tweedehands markt is aan het uitbreiden. Daarnaast krijgen retailers te maken met hoge grondstofkosten en steeds oudere werknemers. Gevolg ervan is onder meer dat vooral op A-1 locaties de komende jaren het aantal zelfstandig ondernemers dramatisch gaat dalen.
De afgelopen 10 jaar is deze sector in m2 al sterk gegroeid, het aantal m2 meters winkeloppervlak is met een kwart toegenomen. Landelijk is er nu zo’n 25 miljoen m2 winkelruimte en er zit nog eens 2 miljoen m2 in de planning. Gevreesd wordt voor eenzelfde overproductie als in de kantorenmarkt. Alleen al in de mode en woonwinkels zal het aantal m2 winkeloppervlak naar verwachting dalen met 20% tot 35%.
In ’s-Hertogenbosch staat er de komende jaren zo’n 38.500 m2 aan nieuwe winkeloppervlakte op A1 locaties in de planning. ( 10.700m2 in het centrum van Rosmalen en 27.800m2 in het centrum van ’s-Hertogenbosch.)
Naar aanleiding hiervan heeft de SP-fractie de volgende vragen aan het college van B&W:
1.Is het college op de hoogte van de uitkomsten van het onderzoek Retail2020-Re’structure uitgevoerd door Q&A?
2.Is het college het met de SP eens dat naar aanleiding van dit rapport de in ’s-Hertogenbosch geplande aantal m2 meter winkeloppervlak opnieuw tegen het licht gehouden dienen te worden?
3.Is het college bereid om dit rapport en de conclusies mee te nemen met de herijking van de nota detailhandel die in de eerste helft van 2011 staat gepland?

U bent hier