h

SP stelt schriftelijke vragen inzake reintegratie

18 januari 2011

SP stelt schriftelijke vragen inzake reintegratie

Uit een rapport van de Inspectie Werk en Inkomen blijkt dat de kwetsbaarste werklozen bij reintegratieprojecten buiten de boot vallen.
De SP heeft het College gevraagd of dit ook het geval is in 's-Hertogenbosch

Aan het College van B & W
van ’s-Hertogenbosch
Markt 1
’s-Hertogenbosch
’s-Hertogenbosch, 9 januari 2011

Betreft: Schriftelijke vragen ex art. 39 RvO inzake participatie in crisistijd

Geacht College,

In november 2010 is het onderzoek “participatie in crisistijd” van de Inspectie Werk en Inkomen verschenen. Uit dit onderzoek blijkt dat de kwetsbaarste werklozen bij reïntegratietrajecten buiten de boot vallen.
Naarmate de werkzoekende langer werkloos is en eerdere reïntegratieprojecten mislukt zijn, neemt de intensiteit van de ondersteuning door gemeenten af. Ook oudere cliënten, met name wanneer zij 55 jaar of ouder zijn, en cliënten met alleen een basisopleiding krijgen minder vaak trajecten aangeboden. Meer in zijn algemeenheid blijkt dat hoe meer kenmerken iemand heeft die duiden op een grotere afstand tot de arbeidsmarkt, des te kleiner de kans is dat hij een traject krijgt.
Daarnaast sturen veel gemeenten de werkcoaches aan via prestatieafspraken ten aanzien van de uitstroom. Werkcoaches richten zich dan primair op snelle uitstroom. De aandacht voor uitkeringsgerechtigden met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt komt daardoor in het gedrang.

De SP vindt dit een verontrustende ontwikkeling en heeft in dit verband de navolgende vragen aan Uw College:

1) Is het College op de hoogte van de uitkomsten van bovengenoemd onderzoek van de Inspectie Werk en Inkomen?
2) Is de situatie zoals boven geschetst ook van toepassing op de gemeente ’s-Hertogenbosch?
3) Zo ja, welke actie gaat het College ondernemen om er voor te zorgen dat er meer aandacht uit gaat naar de kwetsbaarste werklozen?
4) Zo nee, waaruit blijkt dat en kan het College dit staven door middel van een overzicht van de laatste drie jaren waarin zijn opgenomen de gegevens met betrekking tot het aantal werklozen, de tijdsduur van werkloosheid, de inzet van reïntegratie instrumenten en de effecten van de reïntegratie?

Met vriendelijke groet,
Ellen Pauel

U bent hier