h

SP Den Bosch onderschrijft FNV actie

4 oktober 2010

SP Den Bosch onderschrijft FNV actie

FNV start online petitie tegen bezuinigingen kinderopvang.
Onderstaand treft u de tekst van de FNV site hierover aan.
Steun onze petitie "Red de Kinderopvang"

Ouders gaan honderden tot duizenden euro’s meer betalen voor de kinderopvang. Dat is het plan van dit kabinet. De FNV vindt dat onaanvaardbaar en is een online petitie gestart. ‘Wij vinden dat de grens bereikt is. Geen bezuinigingen meer op de kinderopvang!’

Vaders én moeders moeten werk en zorg voor kinderen kunnen combineren, aldus de petitie. ‘En werken moet lonen! Ook kinderen hebben recht op kwalitatief goede en volwaardige kinderopvang. Wie bezuinigt op de kinderopvang, bezuinigt op de toekomst van onze kinderen. Dat mag niet gebeuren. Steun onze petitie ‘Red de kinderopvang’’ .

Het demissionaire kabinet wil volgend jaar 230 miljoen euro op de kinderopvang bezuinigen. Dan gaan ouders gemiddeld ongeveer 25% meer betalen voor de kinderopvang. Ouders met lagere inkomens betalen in verhouding meer en de hoogste inkomens in verhouding minder.

Voor de periode 2012 tot 2015 bedraagt de bezuiniging 375 miljoen euro. De werkgevers gaan dan 124 miljoen meer betalen; de rest van de bezuiniging (ongeveer hetzelfde bedrag als in 2011) wordt dus weer bij de ouders weggehaald.

De helft meer betalen
Omdat nog niet bekend is wat de maatregelen zullen zijn om dit extra geld ook binnen te halen, kun je uitgaan van eenzelfde verhoging als in 2011. Dus in totaal gaan ouders tot 2015 50% meer betalen dan ze nu doen. Dat kan voor sommige ouders in de duizenden euro's gaan lopen.

Werkgevers betalen te weinig
Werkgevers betalen nog te weinig mee, vindt de FNV. Bij invoering van de wet is afgesproken dat zij eenderde van de kosten kinderopvang zouden betalen. Zij betalen echter steeds veel te weinig, waardoor de kosten van de kinderopvang ook extra hoog oplopen. Vooral de groei van de kinderopvang zorgt voor extra kosten, maar daar betalen de werkgevers niet aan mee. Overschrijdingen van het kinderopvangbudget worden dus vooral door de overheid en nu ook door de ouders gedragen.

In 2010 betalen werkgevers slechts 22%;
In 2011 gaan zij 24% betalen;
In 2012 gaan zij 27% betalen;
Pas in 2015 gaan zij 29% betalen. Toch nog altijd geen 33,3%.

Ouders gaan door de bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag honderden tot duizenden euro’s per jaar meer betalen.

U bent hier