h

Invalidenparkeertkaart nog veilig te gebruiken?

29 september 2010

Invalidenparkeertkaart nog veilig te gebruiken?

Er bereiken de SP geluiden dat sinds de invoering van het gratis parkeren voor gehandicapten, het aantal diefstallen van gehandicaptenparkeerkaarten flink is toegenomen. Dit heeft aanleiding gegeven tot het stellen van vragen aan het college.

Bijkomend probleem is dat de kaarten niet meer zichtbaar het kenteken hebben, maar volgens de Europese richtlijnen alleen nog maar een nummer, wat om voor de hand liggende redenen de diefstal van een dergelijke kaart aantrekkelijker maakt. Stadstoezicht bevestigt dat het aantal diefstallen is toegenomen.

Naast dat het voor de mensen natuurlijk heel erg vervelend is dat er in hun auto wordt ingebroken en zij opnieuw een kaart moeten aanvragen e.d., leveren de diefstallen ook de gemeente meer kosten op.
In o.a. Amsterdam had men ook met dit probleem te maken en zij werken nu met digitale bewonerskaarten, waarbij elke houder van een Europese gehandicapten kaart een digitale bewoners vergunning kan aanvragen die op kenteken staat en die uitgelezen kan worden door de parkeerwachters. Voor bezoekers heeft men (nog) een papieren kaart op kenteken.

Naar aanleiding hiervan heeft de SP-fractie de volgende vragen:

1. Bent u bekend met de toename van het aantal diefstallen van gehandicapten parkeerkaarten?
2. Wat heeft u tot nu toe ondernomen om deze toename een halt toe te roepen?
3. Bent u bereid om te onderzoeken of het Amsterdamse model ook in Den Bosch ingevoerd zou kunnen worden en de raad over de uitkomsten van dit onderzoek te informeren? Zo nee, waarom niet?

U bent hier