h

GroenLinks Den Bosch herontdekt roze kiezer

1 maart 2010

GroenLinks Den Bosch herontdekt roze kiezer

Vlak voor de vorige gemeenteraadsverkiezingen mocht mijn alter ego Sheilla Bijoux een bijzonder verkiezingsdebat presenteren: de Bijoux Verkiezingsshow bij het COC. Een mengeling van travestieshow en serieuze politiek. Bossche politici werden er aan de tand gevoeld over homobeleid.
foto boven v.l.n.r.: Sheilla Bijoux, Huib van Olden (CDA), Cecile Visscher (SP), Jan Hoskam (VVD), Ruud Schouten (GroenLinks)

En zoals dat gaat bij verkiezingsdebatten, daar wordt gediscussieerd, maar er worden ook toezeggingen gedaan. SP, GroenLinks en PvdA waren het redelijk eens op het punt van homo-emancipatie.

Toen het de afgelopen vier jaar op daden aankwam bleken PvdA en GroenLinks niet thuis. Ik herinner me nog de discussie rond de koplopersgemeenten. Den Bosch wilde zich om allerlei vage redenen niet aansluiten bij het initiatief van minister Plasterk. Toen het COC-bestuur mij vroeg wat wijsheid was, heb ik ze in alle eerlijkheid geadviseerd eerst naar de grootste, en tevens coalitie-partij te gaan: de PvdA.

De PvdA-fractievoorzitter – je gelooft het niet – adviseerde het COC maar te gaan praten met de SP. Toen de SP weer op haar beurt bij mij kwam om advies heb ik een interpellatieverzoek geschreven (ik geef het maar toe; CDA-wethouder Jetty Eugster had het tenslotte ook direct door).

v.l.n.r.: Sheilla Bijoux, Deniz Özkanli (PvdA), Cecile Visscher (SP), Jan Hoskam (VVD)

En welke partijen wilden tijdens dat spoeddebat nog dat de gemeente meer aandacht zou schenken aan homo-emancipatie? De SP stond plots behoorlijk alleen. De PvdA zweeg en GroenLinks had een zwak verhaal. Het coalitiebelang was even belangrijker dan de roze kiezer.

Wat gebeurde er deze week? Heel toevallig natuurlijk, een paar dagen voor de verkiezingen, heeft Groen Links plots zin in respect. Respect voor holebi’s en transgenders. We weten inmiddels wat hun roze verkiezingspraatjes waard bleken. Niet veel helaas. Ik vermoed dat een overigens goed plan van Roze Links hier en daar is opgeleukt met een Bosch’ accent. Niet meer en niet minder.

Hierbij dan maar de oproep om de mooie voornemens in te brengen bij de coalitie-onderhandelingen, zodat ik over vier jaar niet weer hetzelfde hoef te schrijven. Maar voor de zekerheid adviseer ik holebi’s en transgenders op 3 maart op een partij te stemmen waar ze op 4 maart ook nog wat aan hebben. Hieronder schaamteloos een gratis suggestie:

Uw roze lijstduwer op plek 27 van lijst 4, SP: Ron van Zeeland.

U bent hier