h

Gezond moet wel gemakkelijk zijn

7 september 2008

Gezond moet wel gemakkelijk zijn

‘Mensen,’ zegt Ellen Pauel, SP-raadslid in de Bossche gemeenteraad, willen best een gezonde keuze maken, als het maar gemakkelijk wordt gemaakt'. Ze haalt een onderzoek aan van TNO, het Voedingscentrum en het NIGZ (Nationaal instituut voor gezondheidsbevordering en ziektepreventie). ‘Scholieren gaan gezonder snoepen als de automaten op school gezondere etenswaren bevatten, heeft men vastgesteld. Maar dan moet het suikerarme en vetarme assortiment wel veel groter zijn.’

Kroket

De onderzoekers ontdekten dat ‘op scholen waar de snoepautomaten vooral vol zitten met calorierijke dranken, chocoladerepen en chips maar een op de vijf keer voor een gezond alternatief wordt gekozen. Is de automaat echter gevuld met vooral suiker- en vetarme snacks, nemen leerlingen twee keer zo vaak een gezond tussendoortje.’ Pauel wil nu dat de gemeente een aktieplan opstelt om scholen er van te overtuigen meer vet- en suikerarme etenswaren in de schoolautomaten te stoppen. En dat is ook hard nodig, meent ze, ‘want overgewicht is een van de belangrijkste gezondheidsproblemen op dit moment.

U bent hier