h

SP steld schriftelijke vragen inzake: extra geld armoedebestrijding.

2 maart 2008

SP steld schriftelijke vragen inzake: extra geld armoedebestrijding.

Geacht College,

Om te bereiken dat meer kinderen uit arme gezinnen kunnen deelnemen aan sport, cultuur of andere activiteiten, stelt het kabinet in 2008 en 2009 jaarlijks 40 miljoen euro beschikbaar. De extra middelen worden toegevoegd aan de algemene uitkering van het Gemeentefonds. Staatssecretaris Aboutaleb wil gemeenten graag zodanig stimuleren dat het aantal kinderen dat maatschappelijk niet meedoet om redenen van armoede deze kabinetsperiode met de helft afneemt.

Met gemeenten die deze ambitie delen worden convenanten gesloten over de inzet van gemeenten en kabinet. Op 14 februari van dit jaar is het eerste convenant hierover met de gemeente Rotterdam gesloten.

De staatssecretaris streeft er naar om uiterlijk eind maart met alle gemeenten een convenant te sluiten.
In de meicirculaire 2008 van het Gemeentefonds zal de toevoeging van het extra geld worden verwerkt in het verdeelstelsel. Zoals het er nu naar uitziet ontvangt de gemeente ’s-Hertogenbosch € 381.000,--, welk geld niet geoormerkt is.

Omdat één van de speerpunten van het College het armoedebeleid is, is de SP van mening dat het College bedoeld convenant dient te sluiten en het geld hiervoor dient te oormerken.

Naar aanleiding van het voorgaande heeft de SP de volgende vragen:

1.Heeft de gemeente ’s-Hertogenbosch bedoeld convenant reeds afgesloten?
Zo nee, wanneer gaat dit dan plaatsvinden?

2.Is het College bereid het bedrag van € 381.000 te oormerken? Zo nee, waarom niet?

3.Indien het convenant is/wordt afgesloten. Met welke maatregelen denkt het College de armoede onder kinderen te gaan aanpakken en aan welke termijn(en) wordt daarbij gedacht?

Met vriendelijke groeten,
namens de SP-fractie

Ellen Pauel

U bent hier