h

De SP-fractie maakt zich grote zorgen, om huisvesting en (na)zorg ex-gedetineerden.

22 oktober 2007

De SP-fractie maakt zich grote zorgen, om huisvesting en (na)zorg ex-gedetineerden.

Bij reintegratie van ex-gedetineerden heeft de gemeente de regierol. Dat wil zeggen
dat zij erop moet toezien en zo nodig sturend moet interveniëren dat er een ID-bewijs en een uitkering wordt verstrekt, dat er huisvesting en nazorg in de breedste zin des woords wordt geboden aan ex-gedetineerden.
Informatie vanuit het gevangeniswezen wijst uit dat de gemeente s-Hertogenbosch met name op de laatste twee genoemde gebieden tekortschiet.

Huisvesting en zorg zijn vaak onvoldoende of zelfs in geheel niet geregeld. Het blijkt dat er nog steeds mensen uit de gevangenis op straat komen te staan die als de poort opengaat geen idee hebben waar ze de komende nacht door moeten brengen.
Uit een onderzoek van het bureau IVO, in opdracht van het Ministerie van Justitie, blijkt
dat meer dan de helft van de gedetineerden probleemgebruiker is. De meesten kampen ook met psychische of lichamelijke problemen. Mensen die niet op eigen kracht kunnen resocialiseren en waarbij (na) zorg dus noodzakelijk is.
Het laat zich raden dat het achterwege laten van huisvesting en onthouden van zorg vragen om problemen is. Zo is recidive bij deze categorie ex-gedetineerden eerder regel dan uitzondering. Zonde van de inspanningen ook die de Justitiële Inrichtingen zich vaak getroost hebben om deze mensen tijdens detentie weer een draai in de goede richting te geven. En vervelend voor de burgers van deze Gemeente die vaak onevenredig veel last hebben van de soort strafbare feiten die deze categorie mensen vaak pleegt. Winkeldiefstallen, woning- en bedrijfsinbraken.

U bent hier