h

VREDE MET IRAN!

22 september 2007

VREDE MET IRAN!

In tegenstelling tot de oorlogszuchtige plannen van de VS, Israël en enkele Europese bongenoten, zoals Frankrijk en Groot-Brittannië, was ik één van de 25 Nederlanders, die in de afgelopen 15 dagen heel gemakkelijk vrede sloten met vooral jonge Iraniërs. Tijdens een culturele rondreis door Iran was het overal het zelfde patroon bij ontmoetingen met vooral jonge mensen: “Hello, hello. How are you? Welcome in Iran”, was overal de uitnodiging tot een gesprek.

Hoewel ik al 28 jaar lang de machtswellustige contra-revolutie van de VS sinds 1979 heb gevolgd (en enkele keren wist te weerstaan), waren deze toenaderingen ook voor mij een verrassende ervaring. Er bleef niets over van de beschuldigingen van de Amerikanen, dat Iraniërs “barbaren “ (Ronald Reagan) of “terroristen en schurken” (de huidige president Bush) zouden zijn. In 15 dagen tijd sloten 25 Nederlanders deze Iraniërs als vrienden in hun harten in ofwel sloten zij vrede met hen.
Nu president Bush en zijn neo-conservatieven, evenals Israël, in diezelfde periode van twee weken hun plannen hebben aangescherpt om nog dit jaar hun gram te halen en Iran te heroveren, hebben wij het gevoel gekregen dat dit Iran niet te overwinnen is door dit soort barbarij door schurkachtige terroristen. Je kunt beter aan vrede en onderlinge tolerantie bouwen en de waanzin van dit Amerikaanse despotisme tegen een ontwikkelingsland proberen te weerstaan.

Onze werkgroep Midden Oosten in Vught heeft nieuwe inspiratie op gedaan om onze lange strijd voor internationaal recht voort te zetten. Wij zoeken daartoe enkele intelligente leden.

Jan Oosthoek – Vught

U bent hier