h

Openheid over Irak

10 mei 2007

Openheid over Irak

Toen de Verenigde Staten in maart 2003 zonder toestemming van de Verenigde Naties Irak binnenviel was er wereldwijd veel kritiek. Er werden grote vraagtekens gezet bij het motief van de Amerikanen die claimden dat Irak massavernietigingswpens bezat. Hiervoor is nog altijd geen bewijs gevonden. Het Nederlandse kabinet onder leiding van Balkenende gaf echter politieke steun aan de aanval en liet zich hierbij leiden door onjuiste informatie. Nederland volgde de Amerikaanse en Engelse rechtvaardiging voor een aanval op Irak, namelijk dat Irak over massavernietigingswapens zou beschikken. Achteraf bezien bleek dit niet waar te zijn.

Al enkele jaren heeft de SP samen met andere partijen (waaronder de PVDA) gepleit voor een onderzoek naar de gang van zaken. Bij de coalitie-onderhandelingen voor de huidige regering heeft de PVDA deze eis opgegeven en zal het coalitiepartner CDA het hier dus niet mee aanvallen.

Hierdoor is de parlementaire weg voorlopig uitgesloten en is het tijd voor actie. In navolging van vele andere steden is nu ook in Den Bosch een start gemaakt van de actie 'openheid over Irak'. Door middel van het verzamelen van handtekeningen wil de SP een burgerinitiatief van de grond krijgen om toch te proberen een onderzoek van de grond te krijgen rond de besluitvorming van de regering tot steun aan de Verenigde Staten. Landelijk moeten er 100.000 handtekeningen verzameld worden.

Donderdag 3 mei hebben een aantal bestuursleden en de voorzitter van Rood Den Bosch op de Markt handtekeningen verzameld. Op zaterdag 5 mei, bevrijdingsdag, hebben we met de Irak-petitie op het Stationsplein gestaan. Het was opvallend dat ongeveer de helft van de mensen haastig doorliep en eigenlijk niet de moeite wilden nemen om te horen waar we mee bezig waren. De overige mensen in de stad, die onze uitleg wel wilden aanhoren, bleken voor het merendeel bereid te tekenen.
Een jonge vrouw die in Irak geboren bleek te zijn, wilde maar wat graag tekenen. We konden haar nog het boekje :”Onverantwoord goedgelovig of welbewust misleidend?” geven dat door Harry van Bommel en Guido van Leemput is geschreven over de kwestie Irak. Dit boekje is voor €2.30 plus portokosten te bestellen via de SP-website. Via https://sp.nl/nieuws/actie/irak kunt u zelf on-line de petitie tekenen. Ook kunt u zelf eventueel een blanco handtekeningenlijst downloaden die, voorzien van handtekeningen, per post naar het SP-antwoordnummer in Rotterdam kan worden verzonden.

Hopelijk lukt het binnenkort om de benodigde 100.000 handtekeningen te verzamelen!

Patrick Schellen (voorzitter Rood Den Bosch) en Martijn Bok

U bent hier