h

SP Den Bosch Algemene Beschouwingen: Deze begroting geen reden tot juichen

19 oktober 2005

SP Den Bosch Algemene Beschouwingen: Deze begroting geen reden tot juichen

Vorige week waren de meeste partijen erg te spreken over de begroting die het college van Den Bosch voor 2006 voorlegt. Door de OZB niet te verhogen en door geen bezuinigingen door te voeren, had het college voor voldoende "zoet" gezorgd, volgens de meerderheid van de partijen.
De SP dacht er anders over. Fractievoorzitter Cecile Visscher had de volgende inbreng:

Voorzitter, jaren heb ik gedacht dat het college van Den Bosch een programcollege was, maar na deze begroting weet ik dat het niet zo is. We hebben te maken met een afspiegelingscollege, helaas is het wel een afspiegeling van het huidige kabinet.
En net als bij het kabinet komt ook hier na het zuur niet het zoet, en net als bij het kabinet wordt ook bij dit college de term ‘eigen verantwoordelijkheid’ misbruikt om bezuinigingen en terugtrekken van de overheid goed te praten. Want hoe kun je de eigen verantwoordelijkheid nemen als je inkomen daalt, de kosten stijgen en de overheid steeds vaker zegt: “zoek het zelf maar uit, verzeker maar bij, daar wensen wij niet over te gaan’ Zo hebben wij nu een voedselbank in onze gemeente en dat is toch iets om je kapot voor te schamen als bestuur. Waar is het hoofdstuk in deze begroting dat zegt: “blijkbaar hebben we iets laten liggen en dat moeten we nu uit alle macht repareren, want een voedselbank in dit rijke land, in deze gemeente, dat is onze eer te na” Voorzitter we mogen blij zijn dat er burgers zijn die de verantwoordelijkheid nemen, die solidair zijn met hen die niet in staat zijn om alles zelf op te lossen. U zegt er te willen zijn voor de mensen die het echt nodig hebben, maar alleen al uit dit voorbeeld blijkt voor de SP dat uw daden die woorden niet ondersteunen.

Voorzitter, er is inmiddels toch al echt weer sprake van woningnood en toch gaat dit college vrolijk verder met het slopen van huizen. Daarvan profiteren de woningbouwverenigingen omdat die in een klap af zijn van achterstallig onderhoud en huizen die minder opleveren, die op prachtige locaties in de stad dure huizen kunnen bouwen, maar wat de SP zich afvraagt is wat het dit college oplevert? Er zijn inmiddels genoeg onderzoeken die aantonen dat het slopen van huizen niet nodig is en zelfs bij uw eigen prestatieovereenkomst was te lezen dat de sloop van huizen leidde tot het afnemen van de kernvoorraad aan betaalbare woningen. Waarom dan toch doorgaan? Is de trein gewoon in gang gezet en niet meer te stoppen?

Voorzitter, de SP maakt zich grote zorgen over het sluiten van het milieustation in Rosmalen. We zijn bang voor een enorme toename van zwerfvuil als dit plan doorgaat en dat de baten uiteindelijk niet zullen opwegen tegen de lasten die dit met zich mee zou brengen. Ook vinden wij dat u op milieugebied veel laat liggen en erg voorzichtig bent. Milieu is belangrijk zolang het maar niet in de weg staat van de voorgenomen bouwplannen in de stad en vooral niet te veel geld kost. Daarom handhaven we de geluidsnorm bij de horeca dat kost vooral de horeca geld en kijken we vooral niet nog eens naar bouwplannen waarvan je nu al kunt aanvoelen dat die de toets voor fijn stof niet zullen kunnen doorstaan.

Voorzitter al vanaf het begin van de economische achteruitgang heeft de SP erop gehamerd dat de zorg vooral ligt bij de mensen in onze stad: Hoe kunnen we zo goed mogelijk alle mensen door deze crisis heen slepen. En ook vanaf het begin is uw opstelling geweest dat we er vooral voor moeten zorgen dat de stad er mooi uitziet en dat een paar lapmiddeltjes wel genoeg moeten zijn om de rottende fundamenten aan het oog te onttrekken. Maar dat is niet genoeg en de SP is bang dat dit paleis van u zal instorten. De armoede neemt toe, daar verandert ook een prachtige markt niets aan, het vertrouwen neemt af en daar verandert ook de mogelijkheid om in een prachtige parkeergarage op de Hekellaan je auto kwijt te kunnen niets aan, de behoefte aan basisvoorzieningen neemt toe, en daar verandert ook dit college niets aan.

Voorzitter, ‘Om het vertrouwen van de burger” zo heet het Beleidsplan op hoofdzaken waar u de afgelopen jaren mee heeft gewerkt en volgens de SP fractie is dat jammerlijk mislukt. Het vertrouwen van de burger in het bestuur is niet waarneembaar groter geworden en nog erger u lijkt ook uw vertrouwen in de burger te hebben verloren.Of misschien betekende “Om het vertrouwen van de burger” juist dat u geen vertrouwen in de burger heeft en hebben wij het gewoon verkeerd begrepen. De analyse bij het Beleidskader MO waar we vorige maand over spraken in de commissie spreekt wat dat betreft boekdelen. Volgens de analyse is de burger verwend, lui en houdt hij bij het minste of geringste het handje op bij de overheid. Een bestuur dat zo over haar burgers denkt is ons bestuur niet.

U bent hier