h

Bossche alternatieve Troonrede

19 september 2005

Bossche alternatieve Troonrede

Op prinsjesdag zal de Bossche afdeling van de SP een Bossche alternatieve Troonrede ten gehore brengen op verschillende locaties in de stad. De ‘Bossche koningin’ zal om te beginnen om 12.00 uur op het stationsplein de alternatieve Troonrede uitspreken.

Hier volgt de Bossche alternatieve Troonrede:

"Vandaag ben ik uw koningin voor één dag. Ik ben een alternatieve koningin en dit wordt een alternatieve troonrede. Dus gaat het hier anders toe dan in de ridderzaal. Ik zal als uw koningin voor 1 dag u vertellen wat in de Ridderzaal niet gezegd wordt, maar wel bedoeld. U hoeft dan ook wat mij betreft geen drie keer “hoera” te roepen, want daarvoor heeft u geen enkele reden.
Of het moet zijn dat u behoort tot die heel beperkte groep van Nederlanders die jaar op jaar geconfronteerd worden met enorme stijgingen van hun topsalarissen die in geen enkele verhouding staan tot hun prestaties.

Evenals vorige jaren zullen ook het komende jaar weer de salarissen van directeuren van energiebedrijven, van woningbouwverenigingen, van ziekenhuizen, banken en noem maar op, flink stijgen.En als uw koningin doe ik een beroep op u hier toch vooral begrip voor te hebben. We zouden ons als Nederland toch dood moeten schamen, wanneer dit soort hardwerkende, nobele mensen naar huis gestuurd zouden worden met een fooi van minder dan 200.000 euro.

Als uw koningin constateer ik dat het verschil tussen arm en rijk in dit land nog steeds veel te klein is en dat de normen en waarden van de burgers in dit land in snel tempo afkalven. Zo constateer ik dat steeds meer Nederlandse gezinnen hun geld over de balk smijten door het uit te geven aan onzinnige en onnutte zaken als gas, licht en water, huur, de studie van hun kinderen, de ziektekosten en aan allerlei overbodige luxe meer. De regering zal dan ook alles in het werk stellen om de kosten van dit soort exorbitant luxe zaken flink te doen stijgen.

Door het geconstateerde verval in normen en waarden wordt het weer de hoogste tijd dat de elite van dit land weer uit gaat maken waar het geld naar toe gaat. Gelukkig weet de regering zich gesteund door vele verstandige plaatselijke bestuurders in het land, zoals bijvoorbeeld in de fraaie gemeente Den Bosch. Daar heeft men het begrepen: De lasten omhoog voor de burgers, voorzieningen weg en het stadsbestuur maakt wel uit waar het geld naar toe gaat. Een parkeergarage van 45 miljoen euro, een opknapbeurtje van de Markt voor miljoenen euro’s? Daarover ga je toch niet vragen wat de mening van de bevolking is! Ik wil het u hierbij maar ronduit zeggen: Daarvoor zijn zij toch veel te dom! Hoe kan het volk zich immers voorstellen wat het betekent voor mij om met mijn koetsje over die vreselijke markt te moeten hobbelen?

Gelukkig hebben we dus in deze stad te maken met bestuurders die zich realiseren dat een mooi geplaveide markt voor mijn koetsje heel wat belangrijker is dan bijvoorbeeld dat onzinnige schoolzwemmen.
Gelukkig hebben we verstandige Bossche bestuurders die zich realiseren dat het veel belangrijker is om geld te geven aan Indoor Brabant, waar veel van mijn vrinden zich uitstekend weten te vermaken, dan om het geld te verspillen aan het bestrijden van armoede.

Met vreugde en vol verwachting kijk ik uit naar de wijze waarop in deze zuidelijke bisschopsstad de Wet Maatschappelijke Ontwrichting zal worden ingevoerd, waarbij het afgelopen is met het feit dat gehandicapten en chronisch zieken zomaar menen allerlei rechten te hebben. De boodschap van Jan-Peter is bij deze stadsbestuurders gelukkig helder overgekomen. Als je gehandicapt of chronisch ziek bent, is dat je eigen verantwoordelijkheid en er dient een einde te komen aan de solidariteit en de zorgende overheid.

Mijn boodschap aan u is dan ook duidelijk: Werkeloos geworden, in de WAO geraakt, chronisch ziek of gehandicapt? Allemaal eigen schuld, dikke bult en zoekt u het maar uit! U zorgt maar voor uzelf, dat doen wij immers ook!"

U bent hier