h

Sp stelt vragen aan college over orgaandonatie

31 oktober 2012

Sp stelt vragen aan college over orgaandonatie

De week ( 22 t/m 28 oktober) stond in het teken van orgaan- en weefseldonatie.
In ‘s-Hertogenbosch hebben nog maar 39.153 van de 90.165 inwoners zich geregistreerd, dat is 43,4%. ( 27,6% zegt Ja, 15,8% zegt Nee)
Hiermee komt ’s-Hertogenbosch op de 900e plaats in de donorstand van Nederland. (Op de website : www.jaofnee.nl wordt Rosmalen overigens apart geteld , plaats 220) .

Uitermate teleurstellend voor een stad die zich op allerhande andere terreinen afficheert als beste van Nederland. Waarom nu niet “de beste donorstad van 2013 “ willen worden?
In 2006 heeft het College naar aanleiding van vragen van de SP toegezegd om een donorformulier te verstrekken bij de uitgifte van reisdocumenten.
Er is echter nog steeds een tekort aan orgaandonoren. Elk jaar overlijden ruim 100 mensen terwijl ze op de wachtlijst voor bijvoorbeeld een nieuw hart of lever staan. Donorregistratie is daarom van levensbelang.
De SP is daarom van mening dat naast nationale campagnes er ook gemeentelijke campagnes noodzakelijk zijn en heeft de volgende vragen anhet collegen van B&W gesteld:
1) Is het College op de hoogte van het feit dat de gemeente ’s-Hertogenbosch in de landelijke ranking ‘maar’ op de 900e plaats staat?
2) Is het College bereid om een gemeentelijke campagne en/of ander initiatief te ontplooien om zodoende meer Bossche donoren geregistreerd te krijgen?
3) Zo ja, welke initiatieven worden in dit verband overwogen en wanneer worden deze geïmplementeerd?
4) Zo nee, waarom niet?

U bent hier