h

SP Den Bosch strijdt tegen handelsverdrag TTIP

9 juli 2015

SP Den Bosch strijdt tegen handelsverdrag TTIP

Foto: SP Den Bosch / sp.nl

Gemeentelijke en landelijke besluiten kunnen door TTIP zo in de prullenbak verdwijnen. Richtlijnen zoals genetisch gemodificeerd voedsel (gentech) kunnen door de EU en de gemeente Den Bosch verboden worden, waarbij het door TTIP toch via de achterdeur onze stad binnen kan komen. 

De EU en de VS onderhandelen over een ingrijpend vrijhandelsakkoord genaamd TTIP (Transatlantic Trade & Investment Partnership). Het doel is om zoveel mogelijk handelsbeperkingen weg te nemen. Dat klinkt leuk, maar er zijn gevaren. TTIP kan een negatief effect hebben op onze investeringen, klimaat neutrale visie, bewoners, vrijheid van ondernemers (ZZP) en overige organisaties in gemeente ’s-Hertogenbosch. SP Den Bosch wil geen Amerikaanse toestanden en het wurgakkoord, dat neerkomt op een economische NAVO, gemeentelijk stoppen.

Wat is TTIP?

Het wegnemen van handelsbeperkingen komt neer op het wegnemen van standaarden die juist bedoeld zijn om burgers te beschermen. Allerlei standaarden staan onder druk, bijvoorbeeld op het gebied van arbeidsvoorwaarden, duurzaamheid en veiligheid. Als het verdrag wordt aangenomen, bestaat het risico dat lidstaten de vrijheid verliezen om zelf regels op te stellen. Een race to the bottom ligt voor de hand.

Jasper van Dijk over de gevaren van TTIP from SPnl on Vimeo.

TTIP: schimmig en ondemocratisch 

Het verdrag bevat een hoofdstuk over “investeringsbescherming”. Dat geeft bedrijven de mogelijkheid om landen via een speciale rechtbank aan te klagen als zij menen dat zij belemmerd worden door nationaal beleid. De rechtsstaat wordt gepasseerd, de democratie uitgehold.

De totstandkoming van het verdrag verloopt buitengewoon schimmig en ondemocratisch. De Tweede Kamer kan het proces nauwelijks controleren. Het is nog maar de vraag of nationale parlementen überhaupt goedkeuring mogen geven. Als het aan de Europese Commissie ligt, gebeurt dat in ieder geval niet.

SP Den Bosch motie tegen TTIP

Samen met andere partijen zal SP Den Bosch 14 juli een motie aanbieden waarbij wij aan gemeente ’s-Hertogenbosch vragen of zij zich zal uit te spreken tegen TTIP en dit kenbaar zal maken aan de minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, de Tweede Kamer, Europese Commissie, Europese Raad en het Europees Parlement.

Reactie toevoegen

U bent hier