h

SP voert gesprek met wethouder over thuiszorg

18 februari 2015

SP voert gesprek met wethouder over thuiszorg

Foto: SP

De geïnventariseerde problemen van de medewerkers van Pantein Vivent zijn: uren inleveren, uurloon fors omlaag en zieke medewerksters zijn niet aangenomen, arbeidsvoorwaarden zijn niet overgenomen. Daarnaast zijn er cliënten ziek van alle commotie. Er zijn zeer schrijnende gevallen, die het leven niet meer zien zitten. De thuiszorg medewerksters willen wel eens weten hoe de politiek hen ziet. Zij voelen zich nu poetsvrouwen en niet serieus genomen.

Wij zijn met deze medewerksters naar Paul Kagie gegaan en zijn hartelijk ontvangen.

Bij het gesprek was ook de zorginkoper van de Gemeente aanwezig. Dhr Kagie was vandaag op bezoek geweest bij 10 gezinnen, welke gebruik maken van thuiszorg medewerksters.

Bij 6 gezinnen was het min of meer in orde wat de thuiszorg betrof, bij 4 gezinnen was het schrijnend. Daar was hij van geschrokken. Nu wilde hij graag luisteren naar hoe het met de medewerksters was vergaan. Deze medewerksters hebben hun hart kunnen luchten. Er was een luisterend oor. De Gemeente heeft gekozen voor kleinschaligheid van de aanbieders en de binding met het Bossche. Op de vraag waar het extra geld van het rijk is gebleven wat in november was toegezegd, was het antwoord: de voorwaarden om hier voor in aanmerking te komen waren dat het niet naar thuiszorgaanbieders mocht gaan. De Gemeente heeft dit geld gebruikt voor opzetten van een Schoonmaakcoöperatie en Mantelzorg. Terecht merkte een van de medewerksters op dat de regering hen dan heeft voorgelogen want het zou aan de thuiszorg worden besteed.

Op onze vraag of er veel mensen tewerk worden gesteld in de thuiszorg als tegenprestatie voor de bijstand, wordt ons verteld dat dit tussen 12-15 personen zijn geweest. IVT zorg heeft deze mensen begeleid en zij hebben nu een arbeidscontract bij IVT. met cao.

Bij IVT gaan alle klanten per 1 juni van 2,5 uur thuiszorg naar 2 uur.

De gemeente betaald niet per uur maar per klant voor schoon huis. Dit is gemiddeld 2,7 uur in 2014. 2,5 in 2015 maar in 2016 moet dit naar 2 uur.

Dhr Kagie gaf aan dat hij een vervolg afspraak wil. Zodra hij alles heeft geïnventariseerd.

Note:

Alle ex medewerksters hebben uren moeten inleveren en gaan fiks achteruit met het uurloon. De medewerksters die in het laatste jaar ziek zijn geweest, zijn niet door IVT of Tzorg aangenomen. Ook de medewerksters met kleine contracten( b.v.6 uur) zijn niet aangenomen.

Tzorg had de sollicitatieprocedures in de Brabanthallen gepland met een opkomst van 100 ex medewerksters van Pantein/Vivent. Men ging door de ene deur heen en via andere deur met een brief er weer uit. De jonge medewerksters kregen direct een contract als de cliënten van hen ook naar TZorg zouden overgaan. De oudere medewerksters kregen pas na dagen een bericht. IVT zorg deed de sollicitaties individueel.

Reactie toevoegen

U bent hier